Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Seksielämä ei kuihdu vaihdevuosiin
Seksuaaliterveys

Seksielämä ei kuihdu vaihdevuosiin

Kuva: Unsplash

Vaihdevuodet vaikuttavat naisiin eri tavoin. Naisten vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Estrogeenituotanto hiipuu ja edessä on menopaussi eli kuukautisten loppuminen.

– Tyypillinen ikä menopaussille on noin 51 vuotta. Esioireet alkavat kuitenkin jo noin 2–6 vuotta aikaisemmin ennen kuin itse menopaussi tulee, ja tämän jälkeen oireet jatkuvat keskimäärin 4–5 vuotta, sanoo Leena Väisälä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja kliininen seksologi.

Nollasta sataan

Vaihdevuodet menevät ohi lähes huomaamatta vain harvoilla, toisilla oireet vaikuttavat voimakkaasti. Väisälän mukaan hyvin tyypillisiä oireita ovat kuumat aallot ja hikoilu, mutta tuntemuksien kirjo on laaja.

– Kaikilla naisilla tapahtuu emättimen limakalvojen ohenemista ja tällä on suora vaikutus naisten seksuaaliterveyteen. Oheneminen aiheuttaa esimerkiksi kuivumista.

Väisälä suositteleekin naisille paikallisesti vaikuttavaa estrogeenihoitoa.

– Jos haluaa aktiivista seksielämää, niin suurimmalle osalle tästä on kyllä merkittävää hyötyä. Tuotteet suojaavat myös virtsarakon tulehdukselta.

Virtaa vaihdevuosiin

Terveelliset elintavat eivät suojaa oireilta, mutta Väisälän mukaan joillakin valinoilla on toki merkitystä.

– Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia muutamalla vuodella, samoin alkoholi vaikuttaa. Terveet elintavat edistävät toki yleisterveyttä.

Väisälältä on hiljattain julkaistu kirja Virtaa vaihdevuosiin, joka valottaa vaihdevuosia lääketieteellisen tutkimuksen valossa. Kirjaan on haastateltu myös 33 naista, jotka kertovat omista vaihdevuosistaan.

– Jokaisella on omanlaisensa kokemus. On hyvä muistaa, että vaihdevuosia ei tule pelätä eikä seksuaalisuus katoa.

Next article