Etusivu » Intiimiterveys » Sano hyvästi kuukautiskivuille! 10 maailman mullistavaa menkkaniksiä
Kuukautiset

Sano hyvästi kuukautiskivuille! 10 maailman mullistavaa menkkaniksiä

Kuvat: Pexels

On taas se aika kuusta. Päähän särkee, vatsassa kramppaa, alaselkää särkee, oksettaa ja vatsa on sekaisin. Jopa 80 % naisista kokee olonsa ennen kuukautisia tai niiden aikana epämukavaksi. Kovista kuukautiskivuista kärsii noin 5-15 % naisista.

Kärsitkö sinäkin kuukautisten aiheuttamista kivuista ja muista oireista? Onneksi kipuihin on saatavilla helpotusta. Oletko jo kokeillut näitä kymmentä keinoa, joilla saat helpotusta koviin kipuihin ja muihin kuukautisten aiheuttamiin oireisiin?

Hae ensiapua koviin kuukautiskipuihin näillä keinoilla

1. Ota särkylääke ennen kuukautiskipujen alkamista

Kuukautisten pahin oire on monen mielestä supisteleva alavatsakipu, aristavat lihakset tai selän jomottava kipu. Paras apu tähän on särkylääkkeen ottaminen.

Ota särkylääke ruokailun yhteydessä, ja mahdollisimman pian oireiden alettua. Pidä kipulääkettä niin kotona, työpaikalla, käsilaukussa kuin myös auton hansikaslokerossa. Näin voit ottaa särkylääkkeen kun tunnet kipujen alkavan.

2. Helli alavatsaa lämpöhauteella

Lämpö rentouttaa lihaksia, ja tarjoaa nopeaa apua alavatsan kramppeihin.

Aseta alavatsan päälle esimerkiksi apteekista saatava lämpöhaude tai lämmin vesipullo, jonka olet lämmittänyt mikroaaltouunissa. Voit myös askarrella kotitekoisen lämpöhauteen kosteasta pyyhkeestä tai täyttämällä villasukan riisillä.

3. Tee-se-itse aromaattinen hieronta

Jo 15 minuutin hieronta alavatsalle saattaa tarjota kaivattua helpotusta kramppeihin.

Makaa sängyllä kasvot ylöspäin, aseta tyyny polvien alle ja hiero hierontaan tarkoitettua öljyä tai aromaattista öljyä, kuten laventeliöljyä vatsalle pyörivin liikkein.

4. Harrasta kevyttä urheilua

Vaikka urheilu kuulostaa ehkä viimeiseltä asialta mitä haluaisit tehdä kuukautisten aikana, on siitä enemmän hyötyä kuin haittaa.

Lyhytkin liikunta vapauttaa endorfiineja, laittaa aineenvaihdunnan kiertämään ja parantaa mielialaasi. Kokeile siis kevyttä hölkkäilyä tai joogaa kuukautisten aikana.

Kaikesta outoudesta huolimatta, näitä kannattaa kokeilla…

5. Inkivääristä luonnollista helpotusta

Kirpakalla inkiväärillä on tutkitusti monia terveysvaikutuksia, mutta tiesitkö, että tästä superfoodista on apua myös kuukautisoireisiin?

Inkivääri vähentää turvotusta, sisältää sekä kipua että kouristuksia lievittäviä yhdisteitä ja helpottaa pahoinvoinnista tai muista vatsaoireista kärsiviä.

Lisää inkivääriä ruokiin saadaksesi itämaista twistiä, tai keitä inkivääriteetä hauduttamalla inkivääriviipaleita vedessä.

6. Kokeile kinesioteippausta

Tiedätkö urheilijoiden suosiman kirkkaan värisen elastisen teipin, eli kinesioteipin? Kinesioteippiä käytetään urheiluvammojen ja erilaisten kipujen hoitoon, ja siitä on myös apua kuukautiskipuihin.

Aseta lyhyt pala kinesioteippiä navan ja bikinirajan väliselle alueelle pystysuuntaisesti, ja pidempi pala vaakasuuntaisesti lonkkaluiden väliin.

7. Sipsit, ranskalaiset ja roskaruoka kannattaa unohtaa

Kuukautisten aikana saatat himoita suolaisia ruokia kuten sipsiä, suolakurkkuja tai muuta roskaruokaa enemmän kuin normaalisti.

Suolaiset ruoat kuitenkin kuivattavat kehoa, ja kehon kuivuessa kohtusi supistelee enemmän. Tästä syystä on parempi pystytellä erossa suolaisista herkuista ja juoda normaalia enemmän vettä.

8. Tankkaa magnesiumia

Magnesium on hyödyllinen kivennäisaine, jolla on tärkeä rooli lihaksiston kunnolle.

Kohtu on lihas siinä missä muutkin, ja kuukautisten kramppien myötä se menee maitohapoille.

Helli itseäsi ja kohdun lihaksia magnesiumrikkailla ruoilla, kuten tummalla suklaalla tai pinaatti-vihersmoothiella.

Jos mikään muu ei auta, niin ota järeät keinot käyttöön

9. Käperry sohvalle Netflixin kanssa

Toistaiseksi tämän vaikutusta kuukautiskipuihin ei ole pystytty tieteellisesti todistamaan – mutta jos joku aikoo tutkia tätä niin osallistumme siihen mielellämme!

Krampit, jotka estävät kaiken normaalin tekemisen ovat loistava syy käpertyä sohvan nurkkaan suosikkisarjasi kanssa.

Viekö Sinkkuelämän ahmiminen kuukautiskivut pois? Todennäköisesti ei. Onko se mukavampaa kuin ulos lähteminen ja sosialisoituminen? Kyllä.

10. Joskus leikkaus on ainut vaihtoehto

Jos kuukautiskipusi ovat toistuvasti niin pahoja, että joudut jäämään pois töistä tai koulusta niiden takia kyse voi olla jostain vakavammasta.

Kivuliaat kuukautiskivut voivat olla joskus oire esimerkiksi endometrioosista tai kasvaimesta.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos kuukautiskipuihin ei liity mitään muita oireita, tai jos kivut ovat toistuvasti todella pahoja.

Lähteet: Journal of Women’s Health, Fimea, Cosmopolitan

Next article