Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Juotko liian vähän vettä? 8 hälyttävää merkkiä nestehukasta
Terveelliset elämäntavat

Juotko liian vähän vettä? 8 hälyttävää merkkiä nestehukasta

Kuva: Unsplash

Veden juominen korvaa nesteitä, joita menetämme päivittäin hikoilemalla, hengittämällä ja käymällä vessassa. Mutta mistä tiedät oletko muistanut juoda tarpeeksi vettä päivän aikana? Jano kuulostaa itsestään selvältä merkiltä nestehukasta, mutta todellisuudessa siinä vaiheessa kun olet janoinen, kehosi kärsii jo nestehukasta.

Kehomme on noin 60 % vettä, ja asiantuntijoiden mukaan vettä tulisi juoda noin kaksi litraa vettä päivässä. Jos olet raskaana, urheilet paljon tai kärsit jostain terveydellisestä haitasta kuten diabeteksesta, voi olla että sinun tulee juoda enemmän vettä

Koska nestehukka voi pahimmillaan johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin, kuten veritulppaan, munuaisten tai kilpirauhasten vajaatoimintaan, kannattaa sen oireet opetella tunnistamaan ajoissa. Janon lisäksi, seuraavat kahdeksan merkkiä kertovat nestehukasta.

1. Hengityksesi haisee

Sylki puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua, ja estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille. Syljellä on myös mikrobeja tappavia antibakteerisia ominaisuuksia. Nestehukka vaikuttaa suoraan syljentuotantoon. Syljentuotannon vähetessä bakteerit pääsevät muhimaan suun pinnoilla ja aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.

2. Et pysty keskittymään

Tuntuuko, että yksinkertaisimpiinkin työtehtäviin keskittyminen on vaikeata, ja ajatuksesi harhailevat työpäivän aikana? Nestehukka vaikeuttaa keskittymistä merkittävästi, joten kokeile pitää pieniä taukoja työpäivän aikana ja juoda vettä parantaaksesi keskittymistäsi.

3. Olet toistuvasti kipeä

Vesi auttaa kehoamme puhdistautumaan virtsaamisen, aivastelun ja yskimisen kautta. Kehon nestetasapainon järkkyessä monien kehomme elinten toiminta alkaa heikentyä, mukaan lukien munuaistemme toiminta. Kun kehossa ei ole tarpeeksi nestettä myrkkyjen poishuuhtomiseen, elimet vievät vettä muun muassa verestä – mikä voi johtaa aivan uudenlaisiin terveysongelmiin.

4. Kärsit kivuliaista lihaskrampeista

Jos kärsit lihaskrampeista urheillessa, nestehukka on yksi hyvin todennäköinen syy niiden taustalla. Myös muutokset kehon elektrolyytti-, natrium- ja kaliumtasoissa saattavat edistää lihaskramppeja.

Päänsärky on yksi selkeimmistä nestehukan merkeistä. Sen sijaan että nappaisit särkylääkkeen, kokeile helpottaako muutama vesilasillinen oloa.

5. Päätäsi särkee

Sen sijaan että nappaisit särkylääkkeen, kokeile kulauttaa kurkkuusi lasillinen vettä ensi kerralla kun kärsit päänsärystä. Aivomme ovat 80 % vettä, joten kun kärsimme nestehukasta aivokudoksemme menettävät nestettä, joka johtaa aivojen pienenemiseen ja päänsärkyihin.

6. Himoitset makeaa ja muita herkkuja

Nestehukka vaikuttaa kehoomme kokonaisvaltaisesti, ja voi vaikeuttaa esimerkiksi maksan toimintaa. Maksa käyttää vettä vapauttaakseen glykogeenejä, nestehukkaisella ihmisellä maksa ei pysty tekemään työtään ja tuloksena voi olla makeanhimo.

Suklaalevy saattaa kuulostaa houkuttelevalta tässä tilanteessa, mutta aloita juomalla pari lasia vettä nähdäksesi onko makeanhimon takana vain piilevä nestehukka.

7. Ihosi tuntuu kuivalta ja halkeilee

Vesi on kosteutetun ja kimmoisan tuntuisen ihon salaisuus. Kun kehon nestetasapaino laskee, se alkaa käyttää vettä kehon perustoimintojen ylläpitämiseen, ja ihon pitäminen kosteutettuna jää toissijaiseksi. Ajan saatossa nestehukka johtaa ihon kuivumiseen ja esimerkiksi huulten, kynsinauhojen tai kantapäiden ihon halkeiluun.

8. Virtsasi väri on muuttunut

Virtsan väri voi kertoa paljonkin terveydentilastasi. Terveen, nestetasapainoltaan tasapainoisen ihmisen virtsa on vaalean keltaista tai jopa väritöntä. Selkeästi keltainen, tumman keltainen, tai jopa oranssihtava virtsa on merkki siitä, että kehosi kaipaa nestettä. Myös se, ettet ole käynyt tuntikausiin vessassa on selvä merkki siitä, ettet juo tarpeeksi vettä.

Lähde: The EveryGirl

Next article