Etusivu » Intiimiterveys » Pirullinen endometrioosi – mikä se on ja miten sitä hoidetaan?
Endometrioosi

Pirullinen endometrioosi – mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Tunnetko yhden Suomen yleisimmistä naistentaudeista, endometrioosin? Kuva: Unsplash

Endometrioosi on yksi yleisimpiä naistentauteja, ja sitä sairastaa noin 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naista. Suomessa endometrioosista kärsii siis jopa 200 000 tyttöä tai naista.

Sairauden yleisyydestä huolimatta endometrioosille ei ole olemassa Käypä hoito -suositusta, ja lääkärin diagnoosin saamiseen kuluu Suomessa keskimäärin 6-9 vuotta aikaa.

Endometrioosin oireet ja oireiden voimakkuus vaihtelevat, mutta jos kuukautisesi ovat niin kivuliaat, että joudut toistuvasti jäämään niiden takia pois koulusta tai töistä, tai raskaaksi tulo ei toistuvista yrityksistä huolimatta onnistu, kannattaa endometrioosin mahdollisuus tutkituttaa.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi tunnetaan myös kohdun limakalvon sirottumatautina. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, eli paikassa, jossa sitä ei kuuluisi olla. Endometrioosipesäkkeitä voi esiintyä vatsaontelossa tai jopa sen ulkopuolella.

Jos lähisukulaisella on endometrioosi tautiriski on seitsenkertainen.

Endometrioosi on uusiutuva krooninen sairaus, jolle ei ole löydetty lopullista parantavaa hoitoa. Endometrioosin oireet ovat kivuliaita ja häiritsevät elämänlaatua. Rajut suolistokrampit ja krooninen alavatsakipu tekevät jokapäiväisestä elämästä tuskallista.

Endometrioosipesäkkeiden sijainnista riippuen, myös ulostamis- ja virtsaamiskipu, yhdyntäkipu ja vuotohäiriöt kuten tiputteluvuoto ovat normaaleja oireita.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosiin ei ole olemassa lopullista parannuskeinoa. Endometrioosin oireita hoidetaan muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonihoidoilla tai yhdistelmäehkäisypillereillä. Yhdistelmäehkäisypillerit vähentävät endometrioosin aiheuttamia kipua, ja monesti myös estävät endometrioosin pahenemisen.

Lievimmissä tapauksissa lääkityksellä saadaan pidettyä oireet hallinnassa, mutta jos niistä ei ole apua voi leikkaus olla aiheellinen. Vaikeimmissa tilanteissa radikaalileikkauksessa, naiselta poistetaan kohtu, kohdunkaula, munatorvet, munasarjat ja munanjohtimet. Näillä oireet ja taudin leviäminen saadaan monesti hallintaan.

Lähteet: Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry, Duodecim, Yle.fi

Next article