Etusivu » Intiimiterveys » Nyt mullistetaan kuukautiset – kaikki kuukupista ja 9 syytä valita se
Kuukautiset

Nyt mullistetaan kuukautiset – kaikki kuukupista ja 9 syytä valita se

Kuva: Getty Images

Kuukautiskuppi, eli monelle tutumpi nimellä kuukuppi, on monelle jo osa arkea, mutta jotkut vasta tottuttelevat sen mullistavaan maailmaan.

Kuukautiset ovat naisesta riippuen epämiellyttävä tai hirveä vaiva, ainakin voimme varmasti kaikki olla samaa mieltä siitä, että hauskoja menkat eivät ole. Kuukuppi on varma valinta kuukautisten ajaksi, sillä se poistaa stressin jatkuvasta kuukautissuojien hankkimisesta sekä “voi ei, vuotaako kuukautissuoja?” ja “Apua huomaako joku tamponin narun” -ajattelun.

Ensimmäiset kuukupit keksittiin jo vuonna 1860, mutta monen mutkan kautta vasta 1980 kauppoihin tullut kuukuppi menestyi. Tätä kuppia myydään edelleen.

Kuukuppi käytännössä

Kuukuppi on pieni kuppi, joka asetellaan emättimen alaosaan juuri häpyhuulien taakse kohdunsuun alle. Emätin on luonnostaan taaksepäin kallistuva, joten kuppi tulee asettaa kohti ristiselkää. Kuppia kannattaa liikutella ylös ja alas oikean kohdan löytämiseen, sillä jokaisen emätin on hiukan omanlaisensa.

Kuukuppi pysyy emättimen sisällä lihasten ja emättimen sisäseinien tukemana. Sinun sisäosasi hoitavat siis kaiken työn aivan huomaamatta. Oikein aseteltuna kuppia edes huomaa. Kuukupin asettelun voi tehdä istuen, kyykäten, seisten, jalka vessanpöntöllä – valinta on sinun. Kunhan olosi on mukava ja yllät emättimeesi.

Lue myös: Näin käytät kuukuppia – 6 askelta!

Suojaako kuukuppi taudeilta?

Millään kuukautissuojalla ei ole nollariskiä, mutta oikeinkäytetyllä ja puhtaalla kuukuppilla on hyvin pienet riskit. Kuukuppiin pätee sama kuin muihinkin kuukautissuojiin, puhtaus ja hygieenisyys ovat kaiken a ja o. Käsittele kuukautissuojaa vain puhtain käsin äläkä käytä kuppia liian kauan.

TTS eli toksinen sokkioireyhtymä on haavan tai limakalvon  bakteerien aiheuttama myrkytys. Se on erittäin harvinainen, mutta vakava tila. TTS on yleisimmin yhdistetty  tamponeihin, mutta sitä esiintyy myös myös kuukautisiin liittymättömissä tapauksissa. TTS:ää aiheuttavia bakteereita löytyy yleisimmin iholta, esimerkiksi kainaloista, nenästä ja nivusista. Käsihygienia on kuukuppia käyttäessä siis todella tärkeää.

Kuppi ei aiheuta virtsatientulehdusta siirtämällä kolibakteeria peräaukosta virtsaputkeen tai emättimeen kuten esimerkiksi siteet voivat tehdä. Kuppi ei myöskään saa aikaansa lämmintä ja kosteaa ympäristöä, joka voi edistää hiivasienen kasvua.

9 syytä käyttää kuukuppia

Jos et ole vielä vakuuttunut kuukautiskupista, kokosimme yhteen kaiken mitä sinun pitäisi tietää kuukupista ja syyt miksi et varmasti käytä enää muita kuukautissuojia.

1. Kuukuppi on ekologinen. Kertakäyttöisten kuukautissuojien sijaan kuukuppi hankitaan kerran ja vaihdetaan noin 10 vuoden välein.

2. Kuukautiskuppia voi käyttää jopa 12 tuntia tyhjentämättä. Tämä toki riippuu vuodon määrästä.

3. Kuppi vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin esimerkiksi paketti tamponeja.

4. Kuukuppi ei häiritse emättimen itsepuhdistuskykyä eikä se kuivata emättimen seinää.

5. Kuukuppia voi käyttää kuukautiskierron kaikissa vaiheissa ja voidaan sijoittaa emättimeen jopa hieman ennen vuotoa ilman vaikutuksia. Huomioithan, ettei kuppia saa pitää jatkuvasti, jottet estäisi valkovuodon eritystä.

6. Kuukautisten tyypillinen haju ei ilmene, koska kupissa veri ei pilaannu, eli hapetu kuten muiten kuukautissuojia käyttäessä. Kuppiin kertynyt veri on hajutonta.

7. Kuppia voi käyttää urheilun, uimisen ja nukkumisen aikana.

8. Osa käyttäjistä tuntee, että se vähentää kuukautiskipuja. 

9. Kuukupin voi ottaa käyttöön koska vain!

Kuukuppeja löytyy montaa eri merkkiä, kokoa, mallia ja väriä. Lue siis arvosteluja ja puhu kavereiden kanssa, jokaiselle löytyy juuri se oikea kuppi.

Lähteet: KaalimatoLunette

Next article