Etusivu » Intiimiterveys » 3 asiaa, jotka sinun pitää tietää toksisesta sokkioireyhtymästä (TSS)
Intiimialueen vaivat

3 asiaa, jotka sinun pitää tietää toksisesta sokkioireyhtymästä (TSS)

Vaikka toksinen sokkioireyhtymä (TSS) on harvinainen sairaus, se on kuitenkin niin vakava, että haluat tehdä voitavasi välttyäksesi tartunnalta. Kuva: Getty Images

Toksinen sokkioireyhtymä (TSS) on haavan tai limakalvon bakteerien aiheuttama myrkytys, joka voi pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Hyvä uutinen on, että jos toksinen sokkioireyhtymä havaitaan aikaisessa vaiheessa, on toipuminen todennäköistä. Sairauden vakavuuden vuoksi kannattaa tietää TSS:sään liittyvät faktat.

Mikä on toksinen sokkioireyhtymä?

Toksinen sokkioireyhtymä on harvinainen, mutta erittäin vakava ja pahimmassa tapauksessa jopa hengenvaarallinen sairaus. TSS:n aiheuttaa ihmisessä luontaisesti esiintyvän stafylokokkibakteerin erittämät myrkyt, jotka päätyvät verenkiertoon.

Stafylokokkibakteereita löytyy ihmisten iholta emättimen lisäksi nenässä (noin 25−30 prosenttia ihmisistä kantaa stafylokokkibakteeria nenän limakalvolla), kainaloissa ja nivusissa. Vastoin yleistä harhaluuloa, toksinen sokkioireyhtymä ei ole siis ainoastaan naisten sairaus vaan kuka tahansa voi sairastua TSS:sään – myös miehet ja lapset.

Kuitenkin noin puolet tapauksista, esiintyy naisilla kuukautisten aikana. Naisilla toksinen sokkioireyhtymä liittyy lähes poikkeuksetta kuukautisiin ja etenkin tamponien liian pitkään vaihtoväliin tai liian imukykyisen tamponin käyttöön.

Näin tunnistat toksisen sokkioireyhtymän oireet

Toksisen sokkioireyhtymän oireet etenevät nopeasti ja sen seurauksena useat elimet, kuten munuaiset ja keuhkot, voivat lakata toimimasta kunnolla. TSS:n vakavuuden vuoksi on tärkeää, että jokainen nainen tunnistaa sen oireet ja pystyy erottamaan ne normaaleista kuukautiskivuista. Yleisimpiä oireita ovat:

• Nopeasti kohoava, korkea yli 39 °C kuume
• Oksentelu ja/tai vetinen ripuli
• Päänsärky, pyörrytys tai huimaus
• Auringonpolttamaa ihoa muistuttava ihottuma koko kehossa, etenkin jalkapohjissa ja kämmenissä
• Lihaskivut tai -heikkous koko vartalon alueella
• Silmien, kurkun ja emättimen punoitus
• Yleinen sekavuus

Jos epäilet, että sinulla voisi olla toksinen sokkioireyhtymä, tai sinulla on kuukautisten aikana yksi tai useampi oireista poista tamponi tai kuukautiskuppi ja ota heti yhteyttä lääkäriin.

Miten voin välttyä toksiselta sokkioireyhtymältä?

Vaikka TSS on harvinainen sairaus, se on kuitenkin niin vakava, että haluat tehdä voitavasi välttyäksesi tartunnalta. Yli 50% diagnosoiduista TSS tapauksista liittyy kuukautisiin ja tamponin käyttöön.

Liian pitkään, eli yli suositellun 4-8 tunnin ajan emättimessä ollut tamponi tarjoaa bakteereille oivan kasvualustan ja luo riskin sairastua TSS:sään. Huolehdi siis siitä, että vaihdat tamponin tarpeeksi usein ja valitset imukyvyltään mahdollisimman pienen, kuukautisvuotoa vastaavan, tamponin. Liian imukykyinen tamponi voi hangata emätintä, aiheuttaa haavaumia tamponia poistaessa ja mahdollistaa bakteerien pääsyn verenkiertoon.

Niin kuin yleensäkin, kuukautissuojien käytössäkin käsihygienia on kaiken a ja o. Mikäli mahdollista voit myös vaihdella tamponien ja kuukautissiteiden välillä kuukautisten ajan. Älä unohda poistaa tamponia kuukautisten loputtua, tamponia ei saa käyttää suojaamaan esimerkiksi valkovuodolta.

Lähteet: Duodecim TerveyskirjastoTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Next article