Etusivu » Intiimiterveys » Näin käytät kuukuppia – 6 askelta!
Kuukautiset

Näin käytät kuukuppia – 6 askelta!

Kuukupin voi taittaa monella tapaa. Kuvassa sydäntaitto, jota kutsutaan myös c taitoksi. Kuva: Getty Images

Kuukuppi on yhä tutumpi ja suositumpi vaihtoehto kuukautissuojaksi. Syitä on monia kuukautiskupin käyttöön, osa suosii kuppia ekologisista syistä, osa tykkää helposta muodosta.

Oli syysi mikä tahansa, kasasimme helpot ohjeet kupin käyttöön.

Näin käytät kuppia:

1.  Löydä mukava asento

Kuukupin asettamisen emättimeen voi tehdä istuen, kyykäten, seisten, jalka vessanpöntöllä – valinta on sinun. Kunhan olosi on mukava ja yllät emättimeesi. Jos olet jännittynyt, lihakset emättimessä reagoivat tähän ja kupin laittaminen vaikeutuu. 

2. Taittele kuppi

Kuukupin asettamisessa emättimeen on monia, tapoja kuten esimerkiksi sydän- ja simpukkataittelu. Sydäntaittelussa litistä reunat yhteen ja käännä reunat muodostaen sydämen muodon. Simpukkataittelussa kupin yksi reunaa taitetaan sisäänpäin luoden simpukkamaisen reunan. Taitteluun löytyy monia tapoja ja kokeilemalla löydät omasi.

3. Aseta kuppi emättimeen

Pidä kuppi taitettuna ja liu’uta se emättimeesi. Kuppi asettuu emättimen alaosaan juuri häpyhuulien taakse kohdunsuun alle. Emätin on luonnostaan taaksepäin kallistuva, joten kuppi tulee asettaa kohti ristiselkää. Kuppia kannattaa liikutella ylös ja alas oikean kohdan löytämiseen. 

Osa ihmisistä suosii kuivaharjoittelua, eli kupin testaamista ennen menkkoja. Jos teen näin, kastele kuppia tai käytä vesipohjaista liukastetta. Kuukautisten aikana emätin on joustavampi ja kuukautisvuoto toimii hyvänä liukasteena.

Lue myös: Nyt mullistetaan kuukautiset – kaikki kuukupista ja 9 syytä valita kuppi

4. Totuttele käyttöön

Kuppia voi pitää kerralla jopa 12 tuntia ja voit rauhassa myös nukkua sen kanssa. Ensimmäiset kuukautiset kuukupin kanssa vaativat totuttelua, mutta opit nopeasti oman vuotosi määrän ja ajankohdan.

5. Poista kuppi

Pese kädet ja rentoudu, usein sama asento toimii kupin asettamisessa ja poistamisessa. Ota kupin alaosasta kiinni ja purista hieman. Silloin kupin muodostama alipaine emättimessa vapautuu ja kupin reunat irtoavat. Keinuta kuppia kevyesti puolelta toiselle samalla kun vedät kuppia ulos. Joillain keinuttaminen ei ole pakollista ja kuppi liukuu hyvin ulos. Huomaathan, että kupin antennista vetäminen voi sattua ja kupin sisältö voi roiskua.

6. Tyhjennä ja pese

Kaada kupin sisällöt vessanpönttöön tai lavuaariin ja huuhtele. Pese kuppi miedolla saippuavedellä tai kupille tarkoitetulla pesunesteellä. Muista puhdistaa myös kupin pienet ilmareiät. Kuppi kannattaa huuhtoa kylmällä vedellä ensin ja vasta sitten pestä se lämpimällä vedellä. Kuukautiskuppia suositellaan keitettäväksi 5-10 minuuttia ennen ja jälkeen kuukautisten. Tällä varmistetaan, ettei emättimeen pääse vieraita bakteereita.

Kuukupin käyttö on siis helppoa ja yksinkertaista!

Next article