Etusivu » Intiimiterveys » Kumosimme 6 myyttiä kuukautisiin liittyen
Kuukautiset

Kumosimme 6 myyttiä kuukautisiin liittyen

Kuva: Getty Images

Ensimmäisistä kuukautisista aina tähän päivään saakka, olet todennäköisesti kuullut paljon huhuja, ja faktoina esitettyjä asioita kuukautisiin ja kuukautisten saamiseen liittyen.

Osa näistä kuulostaa siltä mitä ne ovatkin, eli myyteiltä, mutta osa näistä kuulostaa niin todenmukaisilta, että olet saattanut miettiä ovatko ne sittenkin totta? Kumosimme kuusi yleistä kuukautismyyttiä!

”Kuukautiset tarkoittavat, että olet hedelmällinen”

Tarua. Säännölliset kuukautiset ovat vahva merkki siitä, että nainen on hedelmällinen, mutta raskaaksi tuleminen vaatii paljon muutakin. Eli vaikka saisit kuukautisesi kellon tarkasti kuukausittain, raskaaksi tuleminen voi olla haastavaa. Jos olette puolisosi kanssa jo pidempään yrittäneet raskautta ilman onnea, hae apua lääkäriltä.

”Et voi tulla raskaaksi kuukautisten aikana”

Totta/tarua. Kuukautisten aikana, on yleensä niin sanotut ”varmat päivät”, eli raskaaksi tuleminen kuukautisten aikana on todella epätodennäköistä. Mutta, terve sperma voi säilyä hedelmällisenä vielä päiviä aktin jälkeen.

Kuukautiskierron pituus vaihtelee yksilöllisesti, ja etenkin kierron ollessa lyhyempi ovulaation ajankohta saattaa olla heti kuukautisten jälkeen.

”Kuukautiset tulevat kerran kuukaudessa”

Totta/Tarua. Kuukautiset tulevat noin kerran kuukaudessa. Kuitenkin joillain naisilla kuukautiskierto on lyhyempi ja kuukautiset saattavat osua kaksikin kertaa samalle kuukaudelle. Stressi, alipaino ja esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy voivat aiheuttaa myös kuukautisten poisjäämisen. Jos kuukautiset jäävät pois toistuvasti, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

”PMS-oireet ovat tekosyy kiukutella”

Tarua. Kuukautisia edeltävä oireyhtymä, eli premenstruaalioireyhtymä (PMS), on oikeasti olemassa. Ovulaation jälkeen naisen kehon estrogeenitaso laskee ja on alimmillaan kuukautiskierron aikana. Tästä johtuvat ennen kuukautisia esiintyvät oireet, jotka moni meistä tuntee vähän liiankin hyvin: unettomuus, itkuherkkyys, rintojen arkuus, turvotus ja painon nousu.

”Pahat kuukautiskivut (sellaiset, joiden vuoksi ottaisit sairaslomaa töistä tai koulusta) ovat normaaleja”

Tarua. Yleinen uskomus on, että kuukautiset ovat kivuliaita ja naisten tulisi vain kestää niiden aiheuttamat kivut.

Kivuliaat kuukautiset voivat kuitenkin olla merkki jostain sairaudesta, kuten endometrioosista. Kivut voivat pahentua tai helpottua ajan kanssa. Koviin kipuihin kannattaa hakea apua, sillä ne voivat pahimmillaan vaikuttaa hedelmällisyyteen.

”Kuukautisten aikana ei voi urheilla”

Tarua. Urheilusta ennen kuukautisia ja niiden aikana on enemmän apua kuin haittaa. Urheilu auttaa vähentämään turvotusta, tuottaa hyvänolon tunnetta, tasapainottaa mielialanvaihteluita ja voi viedä pois oudot kuukautisista aiheutuvat himot.

Lähde: Cosmopolitan

Next article