Etusivu » Intiimiterveys » Endometrioosi on melko yleinen kivun aiheuttaja
Endometrioosi

Endometrioosi on melko yleinen kivun aiheuttaja

Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Kuva: Unsplash

Endometrioosi on usein kivulias sairaus, jota esiintyy joka kymmenennellä naisella. Vaikka kyseessä on krooninen sairaus, suurimmassa osassa tapauksia oireita voidaan tehokkaasti lievittää.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on usein kivulias sairaus, joka voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta. Se on yleinen sairaus, jota esiintyy noin kymmenellä prosentilla naisista. Taudinkuvaan kuuluu kohdun limakalvon kaltaisen kudoksen sirottuminen pesäkemäisinä esiintyminä kohdun ulkopuolelle, pääasiassa vatsaonteloon. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varilan mukaan endometrioosipotilailla kuukautiset ovat usein erittäin kivuliaat

‒ Kuukautisvuotoa kulkeutuu aina jonkin verran myös vatsaonteloon, mistä se normaalisti imeytyy pois. Endometrioosipotilailla se jää sinne ja aiheuttaa tulehdusreaktion.

Kivulias sairaus

Limakalvopesäkkeet reagoivat kohdun limakalvon kaltaisesti kuukautiskierron aikana. Tästä aiheutuvat endometrioosiin liittyvät oireet. 

‒ Tavallisin vaiva on alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo ennen kuukautisia voimistuen vuodon aikana. Kipu voi olla myös yhdyntäkipua, ulostamis- tai virtsaamiskipua. Endometrioosi voi aiheuttaa myös lapsettomuusongelmia.

‒ Jos toiveissa on raskaus, endometrioosia epäilevän tai diagnoosin jo saaneen ei kannata jäädä odottamaan raskauden alkamista, vaan hakeutua tutkimuksiin.

Useita hoitovaihtoehtoja 

‒ Endometrioosi aiheuttaa siis kroonista kipua, joka heikentää elämänlaatua. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella. Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa potilaan ikä, taudin levinneisyys, oireiden vakavuus sekä potilaan toiveet raskauden suhteen.

‒ Oireettoman endometrioosin hoidoksi riittää usein pelkkä seuranta. Aktiivista hoitoa tarvitaan, kun kivut haittaavat elämää tai endometrioosi vaikeuttaa raskaaksituloa.

Kipuihin käytetään erilaisia tulehduskipulääkkeitä ja kipukynnystä nostavia lääkkeitä. E-pillerit ja hormonikierukka jarruttavat endometrioosikudoksen leviämistä ja aktiivisuutta ja lievittävät tehokkaasti oireita. Leikkaushoito on tarpeen silloin, kun endometrioosi on erityisen hankala ja muut hoidot eivät auta.

‒ Vaikka kyseessä on krooninen sairaus, suurimmassa osassa tapauksia oireita voidaan hoitaa tehokkaasti. Tehokkaasta hoidosta huolimatta monen potilaan endometrioosi voi uusiutua ja oireilu jatkua.

Pahimmillaan kohtu ja munasarjat joudutaan poistamaan, ennen kuin tilanne rauhoittuu. Mutta on myös hyvä muistaa, että vaihdevuosien jälkeen endometrioosi häviää myös itsestään, Varila lohduttaa.

Next article