Etusivu » Intiimiterveys » Kipua erektiossa? Lääkäriltä apua ongelmaan
Erektiohäiriö

Kipua erektiossa? Lääkäriltä apua ongelmaan

Muutos peniksessä on arka paikka, jonka vuoksi moni jättää intiimivaivan pitkäksi aikaa hoitamatta. Kuva: Unsplash

Miehen penis taipuu usein erektiossa luontaisesti vähän ylös- tai alaspäin, mutta kivuliasta tai voimakasta käyristymää ei tarvitse sietää. Kyse on todennäköisesti Peyronien taudista, joka on hoidettavissa.

Peyronien tauti saa miehen peniksen käyristymään erektiossa niin voimakkaasti, että se häiritsee seksielämää.

– Käyristymän aiheuttaa siittimeen muodostunut kova ja kalkkimainen arpeuma. Sen ensimmäinen oire on yleensä kipu, mutta ajan kuluessa kudoskovettuma estää siittimen normaalin venymisen erektion aikana ja penis kuroutuu niin käyräksi, että yhdyntä yleensä vaikeutuu, urologi Riitta Rönkä sanoo.

Tarkkaa aiheuttajaa Peyronien taudin syntyyn ei tunneta, mutta traumaperäisistä selittäjistä on tutkimusnäyttöä.

– Arpeuman muodostumisen taustalla voi olla siittimeen aikaisemmin tulleet pienet vauriot, joiden poikkeuksellisen voimakas paranemisprosessi on alkanut kehittää arpikudosta penikseen. Lisäksi eturauhassyövän leikkauksen, testosteronivajeen, iän ja diabeteksen on nähty lisäävän riskiä altistua Peyronien taudille, Rönkä kertoo sairauden taustatekijöistä.

Avoimuus auttaa ja hoito parantaa

Muutos peniksessä on arka paikka, jonka vuoksi moni jättää intiimivaivan pitkäksi aikaa hoitamatta.

– Käyristymä ja kipu säikäyttävät, ja syöpä käy monen mielessä ensimmäisenä. Peniksen syöpä oireilee tyypillisesti kuitenkin iho-oireina eikä kipuna, joten pelko on useimmiten turha, Rönkä rauhoittelee.

Taudin eteneminen voidaan usein estää varhaisella hoidolla.

– Lääkärin vastaanotolle kannattaa tulla pienistäkin muutoksista, vaikka aihe olisi arka. Ennaltaehkäisevällä hoidolla sairauden kehittyminen saadaan usein pysäytettyä ja samalla taudin aiheuttama henkinen taakka kevenee. Harmillisesti moni sinnittelee ahdistuksen kanssa yksin vuosikausia, ennen kuin lopulta nostaa asian esille, Rönkä kertoo ja toivoo avoimuuden lisääntyvän ja hoitoon hakeutumisen kynnyksen madaltuvan.

Peyronien tautia hoidetaan peniksen verenkiertoa parantamalla, pistoshoidoilla ja leikkaamalla.

– Erektiot ovat mahdollisesta kivusta huolimatta taudin ensihoito, sillä ne parantavat verenkiertoa ja edistävät kudosvaurion korjaantumista. Erektioiden tukena käytetään penispumppua, joka tuo happea elimeen, lisää aineenvaihduntaa ja auttaa arpea hajoamaan. Verenkiertoa ja erektiota saadaan tehostettua myös lääkkeillä, Rönkä sanoo.

– Tämän lisäksi siittimen kovaa ja kalkkimaista pintaa voidaan hajottaa pistoshoitoina annettavalla kollageenilla, joka auttaa penistä suoristumaan. Kokonaan käyristymä suoristuu vain leikkaamalla, mutta sen haittavaikutuksena voi tulla erektiohäiriöitä tai peniksen lyhentymistä, Rönkä jatkaa eri hoitojen mahdollisuuksista.

Next article