Etusivu » Intiimiterveys » Urologinen implantti – tehokas apu kiusalliseen vaivaan
Erektiohäiriö

Urologinen implantti – tehokas apu kiusalliseen vaivaan

Kuva: Adobe Stock

Erektiohäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeillä tai kirurgisesti. Apua voi saada myös elämäntapamuutoksilla tai seksuaaliterapian muodossa. Erektiohäiriöön on Suomessa markkinoilla sekä tablettilääkkeitä että siittimeen paikallisesti injektoitavia valmisteita.

Tablettimuotoiset erektiolääkkeet parantavat siittimen paisuvaiskudoksen verenkiertoa vahvistaen luonnollista erektioprosessia.

Injektiohoidon ero tablettihoitoihin on se, että erektion aikaansaamiseksi ei tarvita seksuaalista kiihottumista. Paisuvaiseen injisoitavat erektiolääkkeet laajentavat siittimen valtimoita ja aiheuttavat itsestään erektion. Erektio jatkuu siemensyöksyn jälkeenkin, kunnes lääke on poistunut elimistöstä. Eniten käytetty pistoshoitolääke on siittimen paisuvaiskudokseen injisoitava alprostadiili, joka on prostaglandiini E1:n (PGE1) synteettinen muoto.

Tehokkain hoito erektiohäiriöön on penisproteesi

Äärimmäinen, mutta hyvä hoitokeino on ns. penisimplantti eli penisproteesi. Siinä paisuvaiskudokset korvataan keinotekoisina paisuvaisina toimivilla sauvoilla, joiden avulla saadaan mekaanisesti aikaan erektionkaltainen tila.

Kirurgisen hoidon edellytyksenä on riittävän hyvä yleisterveydentila ja se, että muista hoitokeinoista ei ole ollut apua.

– Kyseessä ei kuitenkaan ole minkäänlainen peniksen korvike, koska potilaan penis pysyy päällepäin täysin ennallaan. Laite koostuu peniksen paisuvaiskudoksien sisään asetettavasta silikonipäällysteisestä ja tyhjänä veltosta sauvaparista, kivespussin ihon alle sijoitettavasta pumpusta ja häpyluun taakse tai vatsaonteloon sijoitettavasta nestesäiliöstä, valaisee professori, urologian erikoislääkäri Ossi Lindell.

Proteesin avulla saatava erektio on muuten normaali, mutta useimmilla potilailla penis jää hieman normaalia erektiota lyhyemmäksi eikä erektio ulotu terskan alueelle. Useimmilla erektion heikkoudesta kärsivillä sukupuolinen halu on säilynyt, peniksen tunto on normaali ja orgasmi ja siemensyöksy tallella. Penisproteesin asennus ei aiheuta muutoksia näissä asioissa, mutta puuttuvaa orgasmia ja siemensyöksyä se ei palauta.

Lue myös: Urologi kannustaa: ”Miesten vaivoihin löytyy useimmiten apua”

Eniten käytetty proteesimalli on pumpattava 3-osainen malli, jossa siittimen paisuvaisten sisään laitetaan nesteellä laajenevat sauvat, kivespussin sisään pumppu ja lantion alueelle säiliö. Yhdyntää varten potilas pumppaa kivespussissa olevalla pumpulla säiliöt täyteen nestettä ja aikaansaa siten erektion ja käytön loputtua tyhjentää pumpun avulla sauvoissa olevan nesteen takaisin säiliöön, jolloin penis palautuu lepotilaan.

– Toistuvasta tai pidempään jatkuvasta erektiohäiriöstä kärsivän tulee aina kääntyä erikoislääkärin puoleen, Lindell painottaa.

Next article