Etusivu » Intiimiterveys » Eturauhasen liikakasvu on yleistä ja vaivaan on saatavilla tehokkaita hoitomuotoja
Eturauhasen liikakasvu

Eturauhasen liikakasvu on yleistä ja vaivaan on saatavilla tehokkaita hoitomuotoja

– Eturauhasen liikakasvu ahtauttaa virtsaputkea ja heikentää virtsasuihkua. Kuva: Adobe Stock

Jokaisella miehellä eturauhasen kasvua on jonkin verran, ja se on ikääntymiseen liittyvä, lähes normaali ominaisuus. Lähes 80 prosentilla 80–vuotiaista miehistä on jonkin asteista eturauhasen liikakasvua todettavissa, mutta vain noin puolelle se aiheuttaa selviä oireita.

– Eturauhasen liikakasvu ahtauttaa virtsaputkea ja heikentää virtsasuihkua. Kun rakko tyhjenee huonommin, mies joutuu käymään virtsalla useammin, usein öisinkin. Oireiden jatkuessa on syytä käydä lääkärintutkimuksissa, neuvoo urologi Mika Matikainen.

Diagnosoinnin alkuvaiheessa potilas haastatellaan ja usein apuna käytetään oirekyselykaavakkeita, joiden täyttämisessä potilas joutuu pohtimaan vieläkin tarkemmin, millaisia oireet todella ovat. Kliinisessä tutkimuksessa tunnustellaan vatsan alue ja rakko. Eturauhanen tunnustellaan peräsuolen kautta, jolloin saadaan hyvä käsitys eturauhasen koosta.

– Tämä on peruskirurginen tutkimus eikä ole kivulias, mutta saattaa potilaalle olla epämiellyttävä, vahvistaa Matikainen.

– Tarvittaessa tehdään vielä eturauhasen ultraäänikuvantaminen peräsuolen kautta tai virtsateiden ultraäänitutkimus radiologin tai röntgenlääkärin tekemänä.

Jos tunnustelun tai kuvantamisen kautta selviää eturauhasen suurentuma, on todennäköistä, että virtsaoireet liittyvät siihen. Matikaisen mukaan taustalla voi myös olla myös virtsaputken ahtauma tai rakon tyhjentymistä haittaava toiminnallinen häiriö.

Lue myös: Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voi hoitaa

PSA-verikoe

PSA-verikoe on prostataspesifinen antigeeni-testi, jolla pyritään erottamaan eturauhasen pahanlaatuinen kasvu eli eturauhassyöpä.

– PSA antaa myös lisäinformaatiota hyvälaatuiselle kasvaimelle. Se on eturauhasspesifinen merkkiaine mutta ei eturauhassyöpäspesifinen. Jos PSA-testin arvot ovat koholla ja herää epäily pahanlaatuisesta kasvaimesta, otetaan eturauhasesta koepaloja. Joissakin tapauksissa tehdään ensin eturauhasen magneettikuvaus, kertoo Matikainen.

Kun virtsateiden ja eturauhasen pahanlaatuiset kasvaimet ja muut syyt on poissuljettu virtsausoireiden taustalta, suunnitellaan sopiva hoito.

– Jos eturauhanen on lievästi suurentunut eli alle 40 ml, riittää usein rakon kaulaa ja eturauhasta rentouttava lääkitys, niin sanottu alfasalpaajalääkitys. Se on oireen mukainen jatkuva hoito, selventää Matikainen.

– Jos eturauhanen on kookas, yli 40 ml, tai oireet ovat vähintään keskivaikeita, voidaan käyttää eturauhasta pienentävää lääkitystä. Tällöin hoito aloitetaan usein kombinaatiolääkityksenä, jossa on mukana nopeammin auttava alfasalpaaja ja toisena lääkkeenä vähitellen eturauhasta pienentävä finasteridi tai dutasteridi lääke. Pienentävät lääkkeet vaikuttavat vähentämällä eturauhaskudoksen käyttämän dihydrotestosteronin määrää, ja eturauhasen kudos pienenee jopa 30 prosenttia.

Voimakkaissa oireissa ja virtsaumpi-tilanteessa tai jos lääkkeet eivät sovi tai riitä, turvaudutaan kirurgiseen hoitoon. Liikakasvun kudoksen poisto voidaan tehdä myös avoleikkauksessa.

– Kirurgisilla toimenpiteillä saadaan hyviä tuloksia, ja virtsankulku helpottuu huomattavasti nopeammin ja paremmin kuin lääkehoidossa, toteaa Matikainen.

Next article