Etusivu » Intiimiterveys » Ikääntyvä mies – tarkkaile eturauhasen muutoksia
Eturauhanen

Ikääntyvä mies – tarkkaile eturauhasen muutoksia

Kuva: Unsplash

Luumun kokoinen eturauhanen alkaa kasvaa lähes kaikilla miehillä hiljalleen 20 ikävuoden jälkeen. Hyvänlaatuinen liikakasvu ei altista syövälle, mutta jos virtsaaminen tuottaa vaikeuksia, pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi on syytä hakeutua lääkäriin.

Eturauhasen liikakasvu on ikääntyvien miesten keskuudessa yleinen vaiva. Sitä todetaan jopa 80 prosentilla yli 60-vuotiasta miehistä. Merkittävällä osalla miehistä liikakasvu aiheuttaa erilaisia virtsavaivoja.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen kertoo, että eturauhassyöpä on tyypillisesti jopa vuosia oireeton. Kun syöpä kehittyy, se voi oireilla kuten eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu: virtsaamisen heikkoutena tai katkonaisuutena, tihentyneenä virtsaamisen tarpeena varsinkin öisin ja joskus verenä virtsan seassa.

– Vaikka eturauhassyöpä onkin miesten yleisin syöpätauti, yleisimmin virtsaamisoireet johtuvat eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Erityisesti nopeasti kehittyvien oireiden yhteydessä asia kannattaa kuitenkin käydä tarkistuttamassa lääkärissä, Pylkkänen kehottaa.

Lääkitys tai leikkaushoito

Eturauhassyövän poissulkemiseksi potilaalle tehdään kattava perustutkimus.

– Tutkimus sisältää muun muassa munuaiskokeen, eturauhassyöpäriskistä kertovan PSA-arvon mittauksen, virtsanäytteen sekä eturauhasen tunnustelemisen. Urologi tekee usein myös ultraäänitutkimuksen, jolla eturauhasen kokoa ja rakennetta voidaan arvioida tarkemmin. Jos epäillään syöpää, eturauhaskudoksesta voidaan ottaa myös näytepaloja, Pylkkänen kertoo.

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua hoidetaan lievä- ja keskivaikeaoireisilla potilailla ensivaiheessa lääkkeillä. Jos lääkkeet eivät auta, oireet ovat vahvoja tai potilaalla on toistuvia virtsaumpia, turvaudutaan leikkaushoitoon.

Toisinaan leikkauksen tai muiden tutkimusten yhteydessä havaitaan myös eturauhasen syöpämuutoksia.

Kaksi päälinjaa

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 suomalaista miestä. Alle 50-vuotiailla se on harvinainen ja yleisin yli 70-vuotiailla. Rutiininomaisia PSA-testejä oireettomilta Pylkkänen ei suosita. Tällöin todetaan paljon mikroskooppisia syöpiä, mitkä eivät potilaan elinaikana etenisi oireiseksi syöviksi ja potilas saa turhaan haittoja hoidoista.

Liisa Pylkkäsen mukaan paikallisen eturauhassyövän hoidossa on kaksi päälinjaa: leikkaus ja sädehoito. Niiden lisäksi voidaan määrätä myös hormonihoitoa.

Jos syöpä leviää eturauhasen reuna-alueille tai ulkopuolelle, yleensä leikkaamista ei suositella, vaan hoitona voidaan käyttää hormonaalista hoitoa tarvittaessa yhdistettynä sädehoitoon. Levinneessä taudissa käytetään myös solunsalpaajia.

– Hoitomuodon valinta riippuu taudin luonteesta ja laajuudesta. Potilaan tulisi aina voida keskustella rauhassa hoitomuodon valinnasta hoitavan lääkärinsä kanssa, koska kaikilla hoitomuodoilla on omat sivuvaikutuksensa, jotka vaikuttavat muun muassa virtsan pidätyskykyyn ja potenssin säilymiseen, Pylkkänen päättää.

Next article