Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voi hoitaa
Eturauhanen

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voi hoitaa

Pieneltäkin vaikuttavat ongelmat ovat syy mennä lääkäriin. Kuva: Unsplash

Eturauhasen liikakasvusta kärsii lähes jokainen ikääntyvä mies. 

Liikakasvu alkaa virtsarakon toiminnan ongelmilla. Yöllinen virtsaamisen tarve yleistyy, virtsaamisen aloittaminen vaikeutuu ja se vie normaalia enemmän aikaa. Päivällä taas vaivana voi olla äkkinäinen sekä tihentynyt virtsantarve. Pahimmillaan virtsantulo tyrehtyy kokonaan. 

– Pieneltäkin vaikuttavat ongelmat ovat syy mennä lääkäriin, koska ilman tutkimuksia ei tiedetä, onko kyseessä hyvän- vai pahanlaatuinen muutos, toteaa kirurgian ja urologian erikoislääkäri, dosentti Martti Ala-Opas Eiran sairaalasta. 

Mitä varhaisemmassa vaiheessa eturauhassyöpä löydetään, sitä tehokkaammin se voidaan myös hoitaa. PSA-mittaus onkin tärkeä verikoe, jolla eturauhasen tilaa voidaan selvittää. 

Laser on merkittävä uusi hoitokeino 

Vastaanotolla potilaalle suoritetaan perusteellinen tutkimus, johon kuuluu eturauhasen tunnustelu, verikokeet ja ultraäänitutkimus. Eturauhasen magneettitutkimuksella saadaan eturauhassyövän suhteen merkittävää tietoa ja kohdennetuilla koepaloilla syöpä voidaan todentaa. 

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon on olemassa useita eri hoitomuotoja. Ala-Opas kertoo, että nykypäivänä höyläystä käytetään vuosittain noin 3500 potilaalla. Höyläys sopii edelleen parhaiten, jos kyseessä on syöpäepäily ja tarvitaan koepalamateriaalia.

Sen rinnalle tulleella hoitomuodolla, laserleikkauksella, hoidetaan nykyään jo noin 1 000 potilasta vuodessa. Ala-Oppaalla on käytössään laserlaite Eiran sairaalassa. Sekä höyläys että laser sopivat anestesiakelpoisille potilaille. 

Etuna nopea toipuminen

Viherlasertoimenpiteessä liikakasvu höyrystetään pois lähes verettömässä toimenpiteessä. Tämä on selvä etu verrattuna höyläykseen. Siksi laser sopiikin hyvin verenohennuslääkkeitä käyttävälle tai huonokuntoiselle potilaalle. 

Toimenpide ei kestä kauan, rakon toiminta käynnistyy helpommin ja toipuminen operaatiosta on nopeampaa kuin höyläyksellä suoritettuna. Katetrin voi poistaa viimeistään toimenpidettä seuraavana päivänä. 

– Eturauhasleikkauksen, kuten myös lasertoimenpiteen, jälkeen siemensyöksy kääntyy usein rakkoon päin. Erektioon sillä ei kuitenkaan yleisesti ole vaikutusta. Kaikkia rakko-oireita ei toimenpiteillä voida poistaa, mutta niitä voidaan vähentää ja varmistaa erityisesti virtsaamisen sujuminen. 

Laserilla voidaan hoitaa suuriakin rauhasia turvallisemmin ja tehokkaammin kuin höyläyksellä tai avoleikkauksella, päättää Ala-Opas. 

Next article