Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Hiv:n hoitoa ei kannata pelätä
Hiv

Hiv:n hoitoa ei kannata pelätä

hiv
hiv
Kuva: Getty Images

Kysymys: Kuinka hiv-infektion lääkehoito on kehittynyt?
Vastaus: Viimeisen 10 vuoden aikana yhdistelmälääkitykset ovat kehittyneet ja tulleet helpommiksi käyttää. Myös sivuvaikutukset ovat vähentyneet.

Vielä 1990-luvun lopulla hiv-lääkitys oli hankalaa ja sivuvaikutukset olivat yleisiä ja ikäviä. Monet pelkäävät lääkehoitoa vieläkin, vaikka hoidot ovat edistyneet hurjaa vauhtia, ja potilaalle voidaan löytää aina sopiva lääkitys. Hoitamattomana hi-virus johtaa kuolemaan alle 10 vuodessa.

Nykyinen yhdistelmähoito onkin helpoimmillaan vain yksi tabletti päivässä, mutta vaatii sitoutumista ja säännöllisyyttä. Epäsäännöllisesti nautittu lääke johtaa viruksen lääkeresistenssiin, mikä hiv-infektiossa tarkoittaa lääkkeen tehon pysyvää menetystä.

‒ Hiv-infektioon kuoleminen on Suomessa nykyään harvinaista. Tavallisin syy hiv-kuolemaan on, että tauti on havaittu liian myöhään, toteaa HUS:in infektiosairauksien osastonylilääkäri Matti Ristola.

Lääkehoito on ainoa hoito hiv-infektioon

Lääkehoidon tarkoitus on estää viruksen lisääntyminen elimistössä ja pysäyttää hiv-infektion etenemisen aids-vaiheeseen. Rokotteilla ei ole tutkimustuloksissa osoitettu olevan positiivista hyötyä hiv:in hoidossa.

‒ Nykyisin on käytössä lääkkeiden yhdistelmävalmisteita, jotka helpottavat hoitoa. Lääkitykseen sitoudutaan eliniäksi, mutta säännöllisen hoidon myötä terveys paranee ja toiminta- ja työkyky voidaan säilyttää, kertoo Ristola.

‒ Nyt tutkitaan hoitoa, joka hävittää hiv-infektion elimistöstä kokonaan. Vielä ei olla tehty läpimurtoa, mutta toivotaan sen tapahtuvan lähitulevaisuudessa.

Taudin varhainen toteaminen mahdollistaa hyvän elämän

Suomessa puolella tartunnan saaneista hiv todetaan vasta, kun paras hoidon aloittamisaika on jo ohi. Jos riskikäyttäytymisen jälkeen jäädään odottamaan oireita, ollaan jo vakavassa vaiheessa hoitoon hakeuduttaessa. Ajattelu olisikin Ristolan mielestä käännettävä toisin päin.

‒ Hiv-testiin on mentävä yhden kuukauden kuluttua altistus tilanteesta. Tavallisin altistumistapa on kondomisuojaamaton seksi. Toinen, varmentava testi, kannattaa tehdä vielä tästä kahden kuukauden kuluttua.

HIV ON HYVIN HOIDETTAVISSA

• Hiv on virus, joka tuhoaa veren valkosoluja. Hi-virus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään syntyy vaurioita. Hiv on lyhenne sanoista Human Immunodeficiency Virus eli ihmisen immuunipuutosvirus.

• Suomessa on todettu 1980-luvulta lähtien yhteensä 2938 hiv-tartuntaa. Uusia tartuntoja raportoidaan vuosittain lähes 200. Aids on hiv-infektion viimeinen vaihe, jossa ihmisen puolustusjärjestelmä on saanut jo merkittäviä vaurioita ja vastustuskyky tauteja kohtaan on alentunut huomattavasti. Mikäli hiv havaitaan testissä riittävän aikaisin, tauti on hyvin hoidettavissa, eikä välttämättä etene koskaan aids-vaiheeseen asti.

• Hiv-infektio ei välttämättä lyhennä ihmisen elinikää.

Lähteet: Punainen Risti sekä Euroopan tartuntatautiviraston terveysvaikutusten yksikönjohtaja Mika Salminen.

Next article