Etusivu » Hyvinvointi » Unihäiriön syy on tärkeää selvittää tarkoin
Uni ja vuorokausirytmi

Unihäiriön syy on tärkeää selvittää tarkoin

Unihäiriö
Unihäiriö
Kuva: Unsplash

Liian usein unettomuutta hoidetaan unilääkkeillä. Niiden käyttö voidaan usein välttää kokonaan, kun unettomuuden syy selvitetään kunnolla.

Erityyppisiä unihäiriöitä on tunnistettu lähes sata, ja yhdellä henkilöllä saattaa olla niitä useita samaan aikaan. Unettomuus on tuttu unikaveri yli miljoonalle suomalaiselle. Unettomuuden aiheuttama univaje altistaa pitkään kestävänä monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille ja kohonneelle verenpaineelle.

Lyhytaikaisesta huonosti nukkumisesta kärsii varmasti jokainen meistä jossain vaiheessa stressin, surun tai jonkin muun tavallisesta poikkeavan elämäntilanteen vuoksi.

Dosentti Henri Tuomilehdon mukaan tällöin ei vaadita tarkkaa tutkimusta tai hoitoa. Toki hyvä, säännöllinen unenhuolto saattaa toimia ennaltaehkäisevänä keinona näissäkin tilanteissa. Kun unihäiriö jatkuu yli kaksi kuukautta tai se on usein toistuvaa, voidaan puhua jo pitkäaikaisesta unihäiriöstä, jolloin sen aiheuttaja on syytä tunnistaa.

Oikea diagnoosi saadaan mittaamalla unen rakennetta

Pitkäaikaiseen huonoon nukkumiseen on olemassa aina syy. Siksi myös oikean hoidon löytäminen vaatii lääketieteellisen tutkimuksen. Tuomilehto kertoo vertauksen, että samoin kuin lääkehoito muihinkin vaivoihin määrätään tutkimuksen perusteella, ei unihäiriöönkään voi määrätä unilääkkeitä ilman tutkimusta.

– Myös diagnosointiin käytettäviä menetelmiä on useita, mutta ensimmäinen askel on selvittää asiakkaan elämän- ja nukkumisen tavat, Tuomilehto kertoo.

Unen rakenteen mittaaminen tapahtuu joko uniklinikalla tai useimmiten kotona nukutun yön aikana. Asiakkaan kehoon kiinnitetään useita antureita pään, rintakehän ja säärten alueelle sekä sormeen laitetaan happisaturaatiomittari. Näin saadaan mitattua kehon elintoimintoja, kuten sydämen sähkökäyrää, EKG, verenpaineen vaihteluita ja silmänliikkeitä, joiden perusteella saadaan selville muun muassa nukahtamisen ajankohta, unen rakenne sekä nukkumisasento ja raajojen liikkeet.

– Antureiden välittämä tieto tallentuu rintaan kiinnitettyyn laitteeseen, josta ne puretaan ja analysoidaan. Muutaman viikon kuluttua lääkäri käy asiakkaan kanssa tulokset tarkasti läpi ja suosittelee unihäiriön syyn poistamiseksi sopivaa hoitokeinoa, kertoo Tuomilehto.

– Minulla on palkitseva työ. Näen päivittäin hienoja potilastarinoita, kun syyt selviävät ja unihäiriöt saadaan hoidettua, hän sanoo.

Next article