Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Painopeitto auttaa levotonta nukkujaa
Uni ja vuorokausirytmi

Painopeitto auttaa levotonta nukkujaa

Kuva: Getty Images

Helsingin Uniklinikalla tutkitaan painopeittojen vaikutusta unettomuuden hoidossa. Moni levoton nukkuja saa painopeiton alla sikeämmät unet. 

Professori, neurologian dosentti Markku Partinen kertoo, että painopeittojen idea perustuu monissa eri kulttuureissa käytettyyn, vuosisatoja vanhaan keinoon.

Painon ja liikkumattomuuden tunne keholla rauhoittaa kaiken ikäisiä nukkujia.

– Painopeiton juuret ovat vauvojen kapaloinnissa, ja niitä on jo kauan käytetty parantamaan levottomien ja autististen lasten nukkumiseen liittyviä ongelmia.

Myöhemmissä tutkimuksissa on todettu, että painon ja liikkumattomuuden tunne keholla rauhoittaa kaiken ikäisiä nukkujia.

– Painopeitto tuo turvallisuudentunnetta, kun se stimuloi ihoa oikealla tavalla. Naisen elämässä tästä saattaa olla hyötyä synnytyksen jälkeen tai erilaisissa kriiseissä, kuten jos esimerkiksi avioeron aiheuttaman muutoksen vuoksi kärsii unettomuudesta.

Jokaiselle löytyy sopiva painopeitto

Painopeittoja on eri painoisia. Lapsilla käytetään kevyimpiä, alle viiden kilon peittoja. Peiton paino voidaan määritellä esimerkiksi siten, että se on kymmenen prosenttia sitä käyttävän ihmisen painosta.

– Peiton sopivaa painoa miettiessä, peiton tiheys olisi hyvä suhteuttaa oman kehon pinta-alaan. Oikean painoinen peitto antaa parhaan hoitotuloksen, Partinen kertoo.

Yleensä aikuisille sopiva painopeiton paino vaihtelee kahdeksan ja kymmenen kilon tienoissa. Mutta toinen tykkää painavammasta peitosta ja toinen kevyemmästä. Partinen lisää, että painopeittoa kannattaa ennen ostamista kokeilla, jotta tietää sopiiko se itselle ja minkä painoinen tuntuu omalle keholle sopivimmalta.

Next article