Skip to main content
Etusivu » Hengityselimet » Turvallista maalaamista
Allergiaystävälliset tuotteet

Turvallista maalaamista

maalaus
maalaus
Kuva: Pexels

Maalaaminen on helppoa ja mukavaa puuhaa, ja tilat saavat nopeasti uuden ilmeen. Moni käyttää nykyään vesiohenteisia sisämaaleja. Silti maalatessa pitäisi muistaa suojata myös itsensä sekä huolehtia kunnon tuuletuksesta.

Muista suojata itsesi maalatessa

Remontoidessa panostetaan materiaaleihin ja työvälineisiin.

– Jos kerran suojaat huoneen lattiat, mikset suojaisi itseäsikin, viestintäpalveluiden johtaja Niki Alanko Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta kysyy.

Hän kehottaakin välttämään suoraa ihokontaktia maalin kanssa, ja suojautumaan vaatteilla ja hanskoilla. Myös silmät on syytä suojata laseilla, erityisesti kun maalataan kattoa.

Myös haju on päästö. Se on etenkin sisustustuotteissa varsin yleistä, vaikka sitä ei siinä aina tajuta. 

− Moni tunnistaa niin sanotun uuden tuotteen hajun, kun avaa esimerkiksi uuden huonekalun muoveistaan. Koko sen ajan, kun haju tuntuu, siitä haihtuu kemikaalien päästöjä.

Kuinka kauan pitäisi tuulettaa maalaamisen jälkeen?

− Välittömästi maalaamisen jälkeen ei suositella nukkumista huoneessa. Mitään tarkkaa sääntöä tuulettamisen suhteen ei ole, sillä maalit ja tilat ovat erilaisia. Riittävä ilmanvaihto maalin kuivumisen aikana pitää kuitenkin aina muistaa.

Allergiatunnus auttaa astmaatikoita ja herkistyneitä

RTS-ympäristöluokitusjärjestelmä kertoo rakennusmateriaalien ympäristövastuullisuudesta. M1-luokka tarkoittaa vähäpäästöistä maalia. Maalien kohdalla mitataan niistä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, ja tähän luokkaan kuuluvien tulee täyttää tietyt päästötestien raja-arvot, siinä millaisia päästöjä siitä lähtee neljän viikon (28 vuorokauden) aikana. 

Maalia valitessaan tekee usein valinnan joko hinnan tai laatunäkökulman perusteella. Yksittäiselle kuluttajalle voi olla haasteellista tulkita kaikkia maalin ainesosatietoja. M1-luokan maalit ovat Alangon mukaan hyvä valinta, ja jos maalin valitsee vielä Allergiatunnuksella varustettuna, niin silloin päästökriteerit on läpäisty jo kolmen vuorokauden kuluttua.

Lue myös: Mert Otsamo suosii luonnonmateriaaleja suunnittelijana ja kuluttajana

− Astma on hengityselinten sairaus, ja silloin allergiatunnuksen saaneen maalin käyttäminen on paras ratkaisu. Maaleihin se tuli 1990-luvun lopulla.

Alanko haluaakin haastaa maaliyhtiöt tulevaisuudessa panostamaan innovatiivisuuden myötä myös käyttöturvallisuustietojen ja informaation selkeyteen.

– Antibakteerisia maaleja ei tavallisissa kotioloissa yleensä tarvita, hän toteaa.

Herkät kuluttajat ovat ottaneet yhteyttä terveysjärjestöömme maaleissa olevien säilöntäaineiden takia.

− Käymme aktiivista tuotekehityskeskustelua maalivalmistajien kanssa, että saisimme löydettyä tavan tehdä maalia ilman säilöntäaineita. Toistaiseksi ei ole vielä löydetty reseptiä, joka kestäisi seinällä ilman mikrobiongelmia tai olisi riittävän peittävä. Säilöntäaineet on nyt pyritty minimoimaan hyvin alhaisiksi.

Next article