Skip to main content
Etusivu » Hengityselimet » Edistysaskelia keuhkosyövän diagnostiikassa ja hoidossa
Keuhkosyöpä

Edistysaskelia keuhkosyövän diagnostiikassa ja hoidossa

keuhkosyopa-tupakointi
keuhkosyopa-tupakointi
Vaikka diagnostiikka ja hoitomuodot kehittyvät jatkuvasti, on ennaltaehkäisynä tupakoinnin lopettaminen silti keuhkosyövän torjunnassa tärkein askel. Kuva: Getty Images

Kuvantamistekniikan kehittyminen mahdollistaa keuhkosyövän tyypin ja levinneisyyden tarkemman määrittämisen ja yksilöllisemmän hoidon. Edistysaskeleet lupailevat pitkällä aikavälillä hyvää potilasennusteisiin.

Varhaisvaiheessa yleensä oireeton keuhkosyöpä havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun se on jo levittänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön.

– Haasteena on, että potilaat eivät usein osaa hakeutua tutkimuksiin ennen kuin syöpäkasvain ehtii levitä. Keuhkosyövän suurin riskitekijä on tupakointi, joten ensioireisiin kuuluvat yskä ja hengenahdistus saatetaan tulkita tavanomaisena tupakointiin liittyvänä oireiluna. Potilas hakeutuu tyypillisesti hoitoon, kun keuhkosyöpä on levinnyt ja aiheuttaa ruokahaluttomuutta, laihtumista, kuumeilua ja väsymystä, syöpätautien erikoislääkäri ja dosentti Jussi Koivunen OYS:ilta sanoo.

Keuhkosyöpää hoidetaan taudinkuvasta riippuen leikkaamalla, sädehoidolla, solusalpaajilla, kohdennetuilla täsmälääkkeillä tai useamman hoitomuodon yhdistelmällä.

– Kuvantamistekniikka on tarkentunut ja kehittänyt diagnostiikkaa niin, että taudin sijainti ja tyyppi voidaan määrittää entistä täsmällisemmin. Mitä tarkemmin potilaan sairauden luonne tunnetaan, sitä tehokkaammin sitä voidaan hoitaa, Koivunen kertoo.

– Teknologia kehittyy jatkuvasti, minkä seurauksena voimme tehdä yhä molekylaarisempia määrityksiä keuhkokasvaimista. Näiden määritysten avulla jokaiselle potilaalle voidaan antaa yksilöllisen tilanteen perusteella parasta mahdollista hoitoa, dosentti jatkaa.

Lue myös: Harvinaisen keuhkosairauden tunnistamisessa kehitettävää

Yksilöllinen hoito, parempi ennuste?

Samalla kun diagnostiikan kehittyminen lisää tietämystä keuhkosyövän tyypistä ja levinneisyydestä, edistysaskeleet lääketieteellisessä tutkimuksessa ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia potilaiden yksilölliseen hoitoon.

– Uusi teknologia on tehnyt leikkaushoidosta tarkempaa, ja potilaat toipuvat leikkauksista nopeammin. Sama pätee sädehoitoihin, joiden täsmällisempi kohdentaminen syöpäkasvaimeen vähentää muuhun kehoon kohdistuvaa rasitusta, Koivunen kuvailee.

Yksilöllisten hoitomuotojen kehittyminen lupaa hyvää tulevaan.

– Lääkehoidot ovat kehittyneet, ja parantunut diagnostiikka auttaa tunnistamaan potilaat, jotka hyötyvät immunologisesta täsmälääkityksestä, Koivunen jatkaa.

– Tarkemmin kohdistettu hoito näyttäisi uusien arvioiden mukaan vaikuttavan positiivisesti potilaiden pitkäaikaiseen ennusteeseen, Koivunen sanoo toiveikkaana.

– Diagnostiikan ja hoitomuotojen edistysaskelien todelliset vaikutukset potilasennusteeseen ovat kuitenkin nähtävissä vasta vuosien kuluttua, Koivunen lisää ja muistuttaa, että ennaltaehkäisy stumppaamalla on keuhkosyövän torjunnassa se kaikista tärkein askel.

Next article