Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Joka sadas suomalainen sairastaa HS-tautia
HS-tauti

Joka sadas suomalainen sairastaa HS-tautia

hs-tauti
hs-tauti
HS-tautia sairastavan on tärkeä huolehtia omasta terveydestään kokonaisvaltaisesti. Kuva: Adobe Stock

Hidradenitis suppurativa, lyhemmin HS-tauti, on krooninen ja etenevä tulehduksellinen ihosairaus. Finnimäisiä kyhmyjä ja jopa kananmunan kokoisia paiseita aiheuttava ihotauti on tärkeä erottaa yksittäisestä ihoinfektiosta, sillä tehokkaiden hoitojen avulla sen oireita voidaan lievittää merkittävästi.

HS-tautia sairastaa arviolta noin 1% väestöstä, eli Suomessa noin 50 000 henkeä. Monet sairastavat tietämättään. Diagnoosin saaminen voi viivästyä, mikäli tulehtuvia ihoalueita hoidetaan paikallisena ihoinfektiona.

HS-taudille tyypillinen tulehtunut, kivulias ja suurikokoinen paise saa potilaan yleensä hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.

– Jos potilaalle ilmestyy toistuvasti paiseita HS-taudille tyypillisille ihoalueille, kuten kainaloihin, nivusiin, pakaroihin, genitaali­alueille ja naisilla rintojen alle, yleislääkärin tulisi lähettää potilas erikoislääkärin vastaanotolle, ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen toteaa.

Hän sanoo, että HS-taudin nimi on harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole hikirauhastulehdus. Märkivä paise kehittyy karvatupen alueelle ja niille ihoalueille, joissa on isoja eli apokriinisia hikirauhasia.

– Paiseet voivat olla todella suuria ja kipeitä. Ne voivat myös vuotaa pahanhajuista tulehduseritettä. Samalle alueelle toistuvasti syntyvät paiseet voivat muodostaa ihonalaisia käytäviä. Parantuessaan niistä syntyy kiristäviä arpia, Saarinen tietää.

Kokonaisvaltaista hoitoa

Aaltoilevasti etenevän Hidradenitis suppurativan tarkkaa syytä ei tunneta, mutta tutkimusten perusteella sairauden perimmäisenä syynä ovat karvatuppien tietyt poikkeavuudet. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että HS-taudin, tupakoinnin ja ylipainon välillä on yhteys, ja sairauden vaikeusaste kasvaa ylipainon myötä. Tauti voi liittyä myös hormoneihin.

– HS-taudin aiheuttamia, märkiviä paiseita hoidetaan paikallisantibiootilla ja sisäisellä antibioottihoidolla. Tautiin on olemassa myös muita tablettimuotoisia lääkkeitä sekä pistettäviä biologisia lääkkeitä. Yksi hoitovaihtoehto on leik­kaus, jossa kirurgi poistaa toistuvasti oireilevia ihoalueita.

– Myös laserhoidolla on saatu hyviä tuloksia toistuvasti tulehtuvien ihoalueiden hoidossa.

Katse ravintoon

Kari Saarisen mukaan HS-tauti altistaa masennukselle ja siihen on myös liitetty muun muassa kohonnut tulehduksellisten suolistosairauksien riski. Siksi HS-tautia sairastavan onkin tärkeä huolehtia kokonaisvaltaisesti omasta terveydestään.

– HS-potilaat voivat harrastaa liikuntaa ja heidän tulisi myös noudattaa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Runsas ylipaino pahentaa sairautta, joten siitä olisi hyvä pyrkiä eroon, Saarinen ohjeistaa.

Next article