Skip to main content
Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Kivuliaita patteja tai paiseita? Ikävien ihomuutosten syynä voi olla HS-tauti
HS-tauti

Kivuliaita patteja tai paiseita? Ikävien ihomuutosten syynä voi olla HS-tauti

hs-tauti karvatuppi
hs-tauti karvatuppi
Kuva: Getty Images

Rafael Pasternack

LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Hidradentis suppurativa eli HS-tauti on krooninen tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa kivuliaita ihomuutoksia yleisimmin kainaloihin, nivusalueelle ja rintojen alle. Ihotautilääkäri voi tunnistaa sairauden jo varhaisessa vaiheessa.

– Tähän asti tyypillinen HS-tautia sairastava on ollut keski-ikäinen ja pitkään sairastanut henkilö. HS-tautiin sairastutaan yleensä teini-iässä, jolloin oireet saatetaan liittää akneen. Nyt tietoisuus sairaudesta on parantunut ja tauti voidaan todeta jo nuoremmilla potilailla, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack kertoo.

Suomessa HS-tautia sairastavien määrästä ei ole väestötason arviota. Rafael Pasternackin mukaan alle prosentti väestöstä, eli noin 50 000 suomalaista sairastaa HS-tautia. Koska HS-tauti on vielä huonosti tunnettu sairaus, moni sairastaa tietämättään tai väärällä diagnoosilla.

Kivuliaita paiseita ja näppylöitä

HS-tauti aiheuttaa taivealueille näppylöitä ja paisemaisia ihomuutoksia, jotka ovat pitkäkestoisia. Ihomuutokset tulevat yleensä kainaloihin, nivus- ja genitaalialueille, rintapoimuihin, niskaan ja vatsaan. Miehillä ihomuutoksia voi tulla myös pakaroihin ja alaselkään.

Sairauden iho-oireet ovat usein hyvin kivuliaita, mutta HS-tauti aiheuttaa myös henkisiä paineita ja epämukavuutta sosiaalisissa tilanteissa, joissa paiseita ei voi peittää vaatetuksella.

HS-taudin diagnoosin tekee yleensä ihotautilääkäri. Asiaan perehtynyt yleislääkärikin voi sairauden diagnosoida, mutta jos sairautta ei tunnisteta, sitä saatetaan hoitaa esimerkiksi paisetautina.

– HS-taudin diagnoosi on kliininen, eli ei tehdä mitään kokeita, vaan tyypillisten muutosten ja alueiden, sekä pitkäkestoisuuden perusteella lääkäri voi todeta sairauden olevan hidradenitis suppurativa. Tauti näyttää kulkevan suvuittain  eli se on osittain perinnöllistä. HS-tauti on naisilla hieman tavallisempi kuin miehillä, Rafael Pasternack sanoo.

Tupakka pois ja paino hallintaan

– HS-tautia ei voi aiheuttaa itselleen, mutta jostain syystä se on tupakoivilla ja ylipainoisilla henkilöillä yleisempi ja vaikeampi, Rafael Pasternack toteaa.

Sairautta hoidetaan liitännäishoidoilla, eli vaikuttamalla elintapoihin. Potilaan kannattaa lopettaa tupakointi ja pyrkiä saamaan mahdollinen ylipaino hallintaan. Kipua voi lievittää valitsemalla väljän vaatetuksen, joka ei hankaa tai paina arkaa ihoa.

Sopivaa lääkehoitoa potilaalle ei aina löydetä, vaikka nykyisin on käytössä tehokkaitakin lääkkeitä. Paiseita ja sairaita ihoalueita voidaan poistaa kirurgisesti.

– Aina kaikkea sairasta kudosta ei voida poistaa, jos ihomuutokset ovat esimerkiksi pitkin vatsan ihoa. Sairaus voi myös joskus uusia leikatullakin alueella.

Rafael Pasternack kehottaa epämääräisistä iho-oireista kärsiviä kääntymään ihotautilääkärin puoleen oikean diagnoosin varmistamiseksi. 

Next article