Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Kesä tuo haavat tullessaan
Haavanhoito

Kesä tuo haavat tullessaan

Tulehtuneesta haavasta jää usein näkyvämpi arpi kuin puhtaasta ja hyvin paranevasta haavasta. Kuva: Getty Images

Kesän klassikoiksi voi kutsua ongenkoukkua sormessa, laiturista irronnutta tikkua varpaassa ja uimarannalla saatua lasinsirua jalkapohjassa. Haavoja piisaa, mutta riittääkö näissä itsehoito vai pitääkö näyttää lääkärille?

Kaikki haavat ovat lähtökohtaisesti likaisia, siksi ne kannattaa aina puhdistaa. Suomessa hanavesi on niin puhdasta, että yleislääkäri Ilari Saurojan mukaan hanan alla huuhtelu on hyvä keino. Jos hanaa ei ole lähellä, peitetään haava puhtaalla peitteellä, kunnes puhdistuspaikka löytyy. Puhdistuksen jälkeen verenvuoto tyrehdytetään esimerkiksi tehdaspuhtaalla paperinenäliinalla ja laitetaan laastari päälle.

– Ilmahoito on hyvä silloin, kun haavan reunat ottavat yhteen ja haava rupeutuu. Jos haavan reunat repsottavat avoimina, eikä laastarilla tai perhosteipillä saada haavan reunoja kiinni, on syytä näyttää sitä lääkärille tai sairaanhoitajalle, neuvoo Sauroja.

– Jos haavat menevät ihon pintakerroksen läpi ja näkyy ihonalaista sidekudosta sekä tihkuu verta, tarvitaan lääkärin hoitoa. Jos haavan reunat saadaan puristettua yhteen, käytetään lääkehoitoon tarkoitettua steriiliä histoacryl-kudosliimaa. Isompi haava laitetaan kiinni ompeleilla, hän kertoo.

Ompeleet ovat vierasmateriaalia ja niihin liittyy aina tulehdusriski. Jotta bakteerit eivät pääse ommelrei’istä sisään, on vältettävä uimista, kylpemistä ja saunomista.

Sauroja kertoo, että hopeasidosta käytetään vain kroonisten haavojen hoidossa. Hopeasidoksen käyttö perustuu sen antibakteerisiin ominaisuuksiin. Sitä ei kuitenkaan suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

– Punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu ovat haavan tulehtumisen merkkejä, luettelee Sauroja.

Niiden ilmaantuessa haavaa on syytä näyttää lääkärille. Myös silloin, jos haavasta vuotaa sameaa märkää, on syytä epäillä tulehdusta. Tulehtunutta haavaa hoidetaan antibioottivoiteella tai suun kautta otettavalla antibioottikuurilla.

– Apteekista voi ostaa ilman reseptiä antibakteerista voidetta. Apteekissa osataan myös neuvoa, miten haavaa hoidetaan ja milloin sitä kannattaisi näyttää lääkärille, muistuttaa Sauroja.

Tulehtuneesta haavasta jää usein näkyvämpi arpi kuin puhtaasta ja hyvin paranevasta haavasta. Siksi erityisesti kasvon alueen haavat kannattaa hoitaa huolellisesti tapauksen mukaan.

Lue lisää: Kesällä tulleet haavat on tärkeää puhdistaa huolellisesti

– Sitten ne klassikot. Ongenkoukku irrotetaan hohtimilla, ja se on lääkärin tehtävä. Tikun varpaasta tai orapihlajan piikin sormesta voi poistaa itse ja seurata, tarvitseeko kohtaa puhdistaa tai suojata. Tulehdusmerkit kertovat, että osa piikistä jäi sisälle, ja silloin se on poistettava lääkärin vastaanotolla. Lasin aiheuttama viiltohaava hoidetaan muiden haavojen tapaan. Jos on epäily sirun jäämisestä sisään, on haava näytettävä terveydenhoidon ammattilaiselle, vastaa Sauroja.

Next article