Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Huolehdi haavasta – Vältä haavan kroonistuminen
Haavanhoito

Huolehdi haavasta – Vältä haavan kroonistuminen

Kroonisen haavan riski on suurin iäkkäillä ja monisairailla. Kuva: Getty Images

Krooniset haavat muodostavat kasvavan terveydenhoidollisen ja taloudellisen haasteen väestön ikääntymisen sekä ylipainoisuuden ja tyypin 2 diabeteksen lisääntymisen myötä.

Tietyt perussairaudet sekä akuuttiin ihovaurioon eli haavaan liittyvät paikalliset tekijät voivat olla kriittisiä haavan paranemisen kannalta. Näitä voivat olla esimerkiksi haavan koko ja sijainti, potilaan ravitsemustila, paikalliset verenkierto-olosuhteet sekä ulkoiset mekaaniset tekijät. 

– Terveellä ihmisellä haava käynnistää välittömästi monivaiheisen ja tarkoin säädellyn biologisen paranemisprosessin. Tuo prosessi voi hidastua tai pysähtyä erilaisista elimistön sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä johtuen, plastiikkakirurgi Vesa Juutilainen sanoo. 

Hyvä hoito alkaa haavan taustasyiden selvittämisellä.

Tällöin on Juutilaisen mukaan kyse kroonisesta haavasta. Kroonisen haavan riski on suurin iäkkäillä ja monisairailla.

– Mikäli haavan paranemista heikentäviin tekijöihin ei kyetä vaikuttamaan merkittävästi, paranemisennuste on huono. 

Juutilainen huomioi tässä erityisesti huonossa hoitotasapainossa olevan diabeteksen, johon usein liittyy jalkaterän suojatunnon alenemista aiheuttava neuropatia. Ääreishermosairaudesta johtuen diabeetikko ei aina huomaa esimerkiksi kävelevänsä kivi kengässä.

– Pienestä jalkahaavasta voi tulla suuri ongelma, mikäli jalassa on myös valtimoverenkierron häiriö. Tämä johtaa herkästi vaikeaan bakteeritulehdukseen ja kohonneeseen amputaatioriskiin.

Potilaan elämäntavat vaikuttavat merkittävästi kroonisten haavojen hoitoon

Potilaan elämäntavoilla sekä hoitoon sitoutumisella on myös suuri merkitys kroonisten haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. 

– Esimerkiksi tupakointi ja huono ravitsemustila voivat heikentää haavan paranemismahdollisuuksia, Juutilainen muistuttaa. 

Riittävä diagnostinen selvittely on Juutilaisen mukaan kroonisten haavojen hoidossa erityisen tärkeää. Hyvä hoito alkaa haavan taustasyiden selvittämisellä. Tämän jälkeen pyritään määrätietoisesti korjaamaan kaikki haavan paranemista jarruttavat tekijät. 

– Joskus huonon paranemisen taustalla voi olla harvinaisempi syy, syöpäkasvain tai jokin harvinainen ihosairaus. Näitäkin tulee osata epäillä, jos tilanne vaikuttaa epätyypilliseltä.

Next article