Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Hyvinvointivalmentaja Anna Saivosalmi kannustaa: Katse peiliin – iho paljastaa elintapasi
Elintavat

Hyvinvointivalmentaja Anna Saivosalmi kannustaa: Katse peiliin – iho paljastaa elintapasi

anna-saivosalmi-hyvinvointivalmentaja
anna-saivosalmi-hyvinvointivalmentaja
– Herkkäihoisen kannattaa keskittyä ihonhoidossa kahteen perus- asiaan, puhdis- tukseen ja kosteutukseen, muistuttaa hyvinvointivalmentaja Anna Saivosalmi. Kuva: Jenni Virta (Vartti riittää, Tammi, 2020)

Ihon hyvinvointiin vaikuttavat useat ulkoiset ja sisäiset tekijät. Ihmisellä, joka nukkuu riittävästi, ulkoilee, syö terveellisesti, on todennäköisemmin myös kaunis iho.

Poikkeusolot ja korona-aika ovat tuoneet mukanaan monenlaisia haasteita, jotka vaikuttavat arkeen eri tavoin myös ihonhoidon saralla. Moni joutuu tällä hetkellä esimerkiksi työssään käyttämään kasvosuojaa, mikä saattaa ärsyttää ihoa. Ilmiö on saanut nimen maskne.

– Maskne tarkoittaa kasvomaskin käytöstä johtuvia iho-ongelmia ja jopa suoranaista aknea ja näppylöitä. Hauduttuaan pitkiäkin aikoja kosteassa maskin alla iho voi tuntua epäpuhtaalta, opettaja ja hyvinvointivalmentaja Anna Saivosalmi kertoo. 

Punoittavan, kiristävän ja kutiavan tai näppyläisen ihon puhdistuksen ja kosteutuksen eteen onkin syytä nähdä hieman vaivaa.

– Masknea voi ehkäistä ja hoitaa. Hajusteettomat puhdistustuotteet ja voiteet eivät ärsytä ihoa, Saivosalmi jatkaa. 

Yleisesti ottaen elämäntavoilla on ihonhoidossa suuri merkitys. Esimerkiksi stressi näkyy ihossa herkästi. Stressin ikävät vaikutukset selittyvät Saivosalmen mukaan usein hormoneilla.

– Hämmästyin tutkimuksesta, jossa todettiin, että jopa 75 % iho-ongelmista, kuten punoitus, kutina, rohtuminen, näppylät, sitkeät finnit ja jopa akne, ovat hormonaalisten muutosten ja stressin aiheuttamia. 

Iho kaipaa suojaa myös talvella!

Moni suomalainen kokee ihonsa olevan herkkä, ja etenkin talvella herkän ihon hoitoon kannattaa panostaa entistäkin enemmän. Saivosalmi muistuttaa, että ulkona pakkanen ja toisaalta sisätilojen kuiva lämmitysilma kuivattavat ihoa.

– Herkkäihoisen kannattaa keskittyä ihonhoidossa kahteen perusasiaan, puhdistukseen ja kosteutukseen, ja tehdä nämä nimenomaan oikeilla tuotteilla. 

Herkkäihoisille Saivosalmi suosittelee hajusteettomia tuotteita.

– Moni vaihtaa talvisin samalla ravitsevampaan kasvo- ja vartalovoiteeseen. Eikä pidä unohtaa, että myös talvella iho tarvitsee suojaa, mikä tarkoittaa esimerkiksi suojakerrointa hiihtoladuilla.

Yksi pahimmista mahdollisista virheistä ihonhoidossa on Saivosalmen mielestä juuri auringossa oleilu ilman suojaa – tämä pätee myös talviaurinkoon. Hyvinvointivalmentaja kannustaa jokaista myös etsimään juuri omalle iholle parhaimmat hoitotuotteet.

– Ihonhoidossa pitkäjänteisyys palkitaan. Ihon uusiutuminen vie useamman viikon, joten tuotteita tulee käyttää säännöllisesti pidempään, jotta vaikutukset alkavat näkyä.

Seuraa Anna Saivosalmea Instagramissa @ansaivo.

Next article