Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Ihopsoriasikseen on nykyään olemassa tehokkaita hoitomuotoja
Ihottumat ja ihosairaudet

Ihopsoriasikseen on nykyään olemassa tehokkaita hoitomuotoja

Psoriasisläiskiä voi tulla myös hiuspohjaan tai muualle vartaloon.  Kuva: Getty Images

Carl Kyrklund

erikoislääkäri, ihotaudit

Psoriasis vaikuttaa tutkimusten mukaan voimakkaasti elämänlaatuun. Koska sairauteen on olemassa nykyään hyvinkin tehokkaita hoitoja, kannattaa apua hakea viiveettä. 

Ihopsoriasiksen oireet ovat yleensä selvät – sairaus aiheuttaa tarkkarajaisia punoittavia, hilsehtiviä psoriasisläiskiä iholle, jotka usein ovat symmetrisiä ja esiintyvät raajojen ojentajapuolella, kuten polvissa ja kyynärpäissä. Ihotautien erikoislääkärin Carl Kyrklundin mukaan psoriasisläiskiä voi tulla myös hiuspohjaan tai muualle vartaloon. 

– Samoin kynsiin voi ilmaantua psoriasiksen aiheuttamia muutoksia, kuten värimuutoksia, juovia tai liuskoittumista tai jopa kynnen irtoamista alustastaan. 

Sairauden alussa ihopsoriasista hoidetaan paikallisvoiteilla. Tavallisimmin käytetään keskivahvoja tai vahvoja kortisonivoiteita tai sellaisia voiteita, jotka sisältävät kalsopotrioli-nimistä D-vitamiinin sukulaisainetta.

Lue myös: Psoriasisliiton Hanna Soppela: Psoriasis ilmoittaa, jos stressiä on liikaa

– Myös valohoitoa käytetään paljon psoriasiksen hoidossa. Valohoitoa annetaan lääkäriasemilla, ja siitä saa KELA-korvauksen lääkärin lähetteellä, Kyrklund sanoo.

Niissä tapauksissa, joissa psoriasis on laaja-alainen tai haitta jollakin muulla tavalla suurempi, on mahdollista siirtyä sisäisiin hoitoihin, kuten tablettimuotoiseen a-vitamiinijohdokseen, tiettyyn reumalääkkeeseen tai jopa biologisiin hoitoihin.

Next article