Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Psoriasis koettelee myös mieltä
Ihottumat ja ihosairaudet

Psoriasis koettelee myös mieltä

psoriasis-mielen-hyvinvointi
psoriasis-mielen-hyvinvointi
Kuvat: Getty Images ja Susanna Kaaja

Kristiina Rautio

kuntoutussuunnittelija, Psoriasisliitto

Psoriasis, kuten muutkin pitkäaikaissairaudet, voi vaarantaa mielen hyvinvoinnin monin tavoin. Psoriasis voi aiheuttaa näkyviä iho-oireita, kutinaa ja nivelkipuja. Nämä fyysiset oireet puolestaan voivat aiheuttaa stressiä, unettomuutta, uupumusta, ahdistusta ja masennusta. Psoriasista sairastavilla onkin lähes kaksinkertainen riski sairastua mielenterveyden häiriöihin terveisiin samanikäisiin henkilöihin verrattuna.

Psoriasisliiton vuonna 2019 toteuttamassa kyselytutkimuksessa 60 prosenttia psoriasista sairastavista totesi, että psoriasis kuormittaa myös mieltä. 83 prosenttia vastaajista sanoi, että mielen hyvinvointia ei kuitenkaan ole otettu puheeksi terveydenhuollossa.

60 prosenttia psoriasista sairastavista totesi, että psoriasis kuormittaa myös mieltä.

Tilanteen korjaamiseksi olemme kouluttaneet terveydenhuollon ammattilaisia psoriasista sairastavien mielen hyvinvoinnista. Lisäksi olemme nostaneet mielen hyvinvoinnin kärkeen kampanjoissa ja tuoneet esiin puheeksiottamisen tärkeyden. Toivomme, että tämän ansiosta yhä useampi psoriasista sairastava samoin kuin heitä hoitava terveydenhuollon ammattilainen rohkaistuu ottamaan mielen hyvinvoinnin puheeksi.

Psoriasis vaikuttaa 100 000 suomalaisen elämään

Arviolta kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa psoriasista. Psoriasista voi esiintyä kaikilla ihoalueilla, limakalvoilla ja kynsissä sekä nivelissä. Ihottuman laajuus voi vaihdella pienestä läiskästä koko kehon peittävään muotoon. Ihottumainen iho voi punoittaa, kutista, hilseillä ja särkeä. Nivelpsoriasis puolestaan aiheuttaa nivelissä ja jänteissä kipua, turvotusta ja jäykkyyttä. Pahimmillaan niveloireet ovat niin vaikeita, että ne johtavat työkyvyttömyyteen.

Pitkäaikainen tulehdussairaus saattaa vaikuttaa myös muualle elimistöön. Iho- ja nivelpsoriasista sairastavilla onkin muuta väestöä suurempi riski sairastua myös muihin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen.

Iho- ja niveltulehdusten tehokas hoito edistää psoriasista sairastavan koko terveyttä. On erittäin tärkeää, että kehon hoito on ajan tasalla. Tämä on keskeistä myös mielen hyvinvoinnin kannalta.

Älä jää yksin

Vertaistuella on tärkeä merkitys monen pitkäaikaissairaan hyvinvoinnille. Omien kokemusten jakaminen toisten psoriasista sairastavien kanssa tukee jaksamista.

Psoriasisliiton palvelut ovat avoimia kaikille. Esimerkiksi Psorilinja-neuvontapalvelussa tukea ja tietoa tarjoaa kolmesti viikossa psoriasikseen perehtynyt sairaanhoitaja ja kerran viikossa ihotautien erikoislääkäri. Lisäksi järjestämme sekä Psoriasisliitossa että paikallisyhdistyksissämme erilaisia kursseja, koulutusta, liikuntaryhmiä ja ryhmächatteja. Tutustu palveluihimme osoitteessa psori.fi ja tule rohkeasti mukaan! Yhdessä arki on helpompaa.

Lue lisää: Psoriasis ilmoittaa, jos stressiä on liikaa

Kirjoittaja Kristiina Rautio toimii Psoriasisliiton kuntoutussuunnittelijana.

Next article