Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Psoriasisliiton somelähettiläs Hanna Soppela: Psoriasis ilmoittaa, jos stressiä on liikaa
Ihottumat ja ihosairaudet

Psoriasisliiton somelähettiläs Hanna Soppela: Psoriasis ilmoittaa, jos stressiä on liikaa

ihopsoriasis
ihopsoriasis
Hanna Soppelan ensimmäiset psoriasisoireet ilmaantuivat kahdeksan vuotta sitten. Kuvat: Oma arkisto

”Ensimmäiset oireet ilmaantuivat noin kahdeksan vuotta sitten ollessani alle kolmekymppinen. Päänahkaan alkoi tulla läikkiä, ja iho hilseili. Myös käsivarsiin tuli pienet psoriläikät. Psoriasisalueet kasvoivat aluksi vähitellen, mutta noin kaksi vuotta sitten psoriasis levisi eri puolille kehoa ja oireet pahenivat stressaavan elämäntilanteen myötä.

Psoriasiksen oireiluun vaikuttavat selkeästi eniten juuri stressi sekä erilaiset tunnekuohut. Myös talvipakkaset pahentavat oireita, ja tilanne voi huonontua huomattavasti aivan muutamassa tunnissa. Toisaalta esimerkiksi kesäaika ja aurinko tuovat oireisiin hieman helpotusta. Vaikutus voisi olla suurempikin, jos ottaisin enemmän aurinkoa. 

Tällä hetkellä kärsin eniten korvakäytävieni psoriasiksesta. Korvakäytävät kutiavat voimakkaasti, ja raavin niitä huomaamatta myös nukkuessani. Näin ollen korvakäytävät ovat lähes koko ajan tulehtuneet, mikä aiheuttaa kipuja ja vaikuttaa toisinaan haittaavasti myös uneen.

Omaan elämänlaatuuni psoriasis vaikuttaa kuitenkin kokonaisuudessaan onneksi aika vähän. Alussa itsetuntoni koki kolauksen ja sitä myöten myös ihmissuhteeni joutuivat koetukselle. Nykyään pystyn elämään psoriasiksen kanssa aivan normaalisti. Sairaudesta on minulle myös hyötyä – psoriasis auttaa minua pitämään huolta itsestäni, sillä se ilmoittaa heti, jos stressiä on liikaa. Tätä kautta olen oppinut useita stressinhallintakeinoja sekä seuraamaan omaa jaksamistani.

Omalle iholle sopivien ihonhoitotuotteiden löytäminen on myös ollut tärkeää, sillä joidenkin ihonhoitotuotteiden kanssa psoriasis pysyy selvästi paremmin hallinnassa kuin toisten. Stressinhallinta ja ihon oikeaoppinen hoito ovat minulle parhain apu psoriasiksen kanssa. Huomaan heti, jos laiminlyön jompaakumpaa.”

Hanna Soppela on 34-vuotias helsinkiläinen, joka pian paluumuuttaa pohjoiseen. Hän toimii Psoriasisliiton somelähettiläänä. 

Next article