Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Huuliherpes on yleinen ja kiusallinen vaiva
Herpes

Huuliherpes on yleinen ja kiusallinen vaiva

Kuva: Unsplash

Märkivä ja turpea rakko huulessa juuri silloin kuin ei pitäisi. Kiusallisen näkyvälle paikalle huuleen tai nenän pieleen puskeva herpesrakkula ei ole vaarallinen, mutta se voi aiheuttaa sitäkin enemmän mieliharmia ja kosmeettista haittaa.

Huuliherpes on herpes simplex -viruksen aiheuttama, toistuva huulen rakkuloiva tulehdus. Vaivaa kutsutaan myös yskänrokoksi. Huuliherpes ei ole sairautena yleensä vaarallinen, mutta sen kosmeettinen haitta voi olla merkittävä.

– Huuliherpes on varsin yleinen sairaus. Tartunta saadaan useimmiten jo lapsuudessa ja arvioiden mukaan noin 80 prosenttia aikuisista on viruksen kantajia, ihotautien erikoislääkäri Arto Lahti kertoo.

Ulkonäöltään huuliherpes (herpes simplex 1) ja sukuelintenalueen infektio (herpes simplex 2) ovat samannäköiset, eikä niitä voida erottaa ulkonäön perusteella. Infektiot menevät kuitenkin osin alueiden suhteen ristiin siten, että osa huuliherpeksistä on herpesvirus 2:n aiheuttamia ja vastaavasti noin 10-15 prosenttia sukuelinten herpestulehduksista on herpesvirus 1:n aiheuttamia.

Huuliherpeksen aikana onkin vältettävä suutelua ja suuseksiä, sillä suun haavaumat voivat tartuttaa virusta sukuelimiin.

– Tartuntavaara on korkeimmillaan rakkulan puhjetessa ja jatkuu siihen asti, kunnes herpeshaavauma on kokonaan kuivunut, Arto Lahti ohjeistaa.

Kosketus- tai pisaratartunta

Huuliherpes tarttuu kosketus- tai pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Niin kauan kuin huuliherpes on aktiivinen (puhjennut), ruokailuvälineitä, astioita, huulipunaa tai pyyheliinoja ei saa jakaa toisten kanssa.

Tartunnan saanut paranee tartunnasta usein oireitta, mutta osalle kehittyy 2–7 päivän kuluessa oireinen tauti.

– Ensioireet voivat viitata ihan tavallisen suunielun tulehdukseen. Yleisoireina voi esiintyä kuumetta ja huonovointisuutta sekä paikallisten imusolmukkeiden suurenemista.  Ensitartunnan aiheuttaman taudin oireet paranevat itsestään 2–3 viikon kuluessa, Lahti jatkaa.

Lue myös: Näin estät herpesrakkuloiden puhkeamisen

Tartunnan jälkeen herpes simplex -virus jää pysyvästi ihmisen tuntohermosolmukkeisiin, kasvoilla tavallisimmin kolmoishermon juureen. Syystä tai toisesta madaltunut puolustuskyky saa myös herpeksen nostamaan päätään.

– Flunssa, auringon ultraviolettisäteily, stressi, kuukautiset tai jokin muu syy voi saada viruksen aktivoitumaan. Tällöin se siirtyy hermoa pitkin ihoon tai limakalvolle. Joka kolmannella tartunnan saaneista on herpesoireita elämänsä aikana ainakin kerran. Osalla herpes uusiutuu jopa kuukausittain, Lahti toteaa.

Next article