Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Hilse on isompi harmi kuin hilseilevät hartiat tummassa vaatteessa
hiustenhoito

Hilse on isompi harmi kuin hilseilevät hartiat tummassa vaatteessa

Kuva: Adobe Stock

Moni hilseestä kärsivä tulee ihotautilääkärin vastaanotolle kuivan ihon vuoksi tiedostamatta, että hilseilyn syy on muualla kuin kosteusvoiteessa. Hydrokortisonillakaan sitä ei uskomuksista huolimatta hoideta – vaan hygienialla.

Seborrooinen ekseema eli kansankielellä taliköhnärokahtuma on yleisin hilseen aiheuttaja. Ihottuman puhkeamiseen vaikuttaa erityisesti iholla kasvava, talia syövä hiivasieni.

– Hiiva on yleinen pohjoisen pallonpuoliskon ongelma. Auringon puute, kuiva sisäilma talvella sekä se, että kuljemme pipo päässä monta kuukautta pakkasella kiihdyttävät tali-ihottuman ja hilseen ilmaantumista, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tuula Petäys.

Parhaan avun hilseen ja päänahan hoitoon saa ihotautilääkäriltä

– Hilse ei aina johdu kuivasta ihosta, vaan siitä, että hiuspohjaa ei pestä hyvin eikä vuodevaatteita vaihdeta riittävän usein, Petäys sanoo.

– Jos päänahan hiivan annettaan muhia pitkään, se leviää korvakäytäviin aiheuttaen kutinaa ja karstausta, leviää edelleen kulmakarvoihin ja silmiripsien reunaan. Tyypillisesti sen jälkeen hilseilevä ihottuma etenee nenän ja suun pieliin.

Monet markkinoilla olevista hilseshampoista ovat erittäin vahvoja, siksi Petäys ei suosittele niiden pitkäaikaista käyttöä. Talihiiva tottuu myös pesuaineisiin, joten shampoita kannattaisi hankkia vaikka pari erilaista ja vaihdella niitä usein.

– Hilsettä hillitään vain happamilla, matalan pH-arvon pesuaineilla. Yksilölliset ja  tehokkaat hoito-ohjeet saa ihotautilääkäriltä, Petäys lisää.

Myös hiuspohjan psoriasis näkyy hilseenä tummien vaatteiden hartioilla, mutta rakenne ja haju on erilainen. Hiuspohjassa on kuivia laikkuja, joiden hoitoon tarvitaan lääkärin näkemys.

Yksi muista intensiivisimmistä hiuspohjan vaivoista on viivästynyt  kosketusallergia: muutama tunti hiusten värikäsittelyn jälkeen hiuspohja punoittaa, kutisee, turpoamaa ja aiheuttaa sietämättömän tukalaa oloa jopa kolmen viikon ajan.

– Kaikki värit eivät tätä aiheuta. Useimmiten kyse on  punaista tai ruskeaa pigmenttiä vahvistavat hiusvärit, jotka sisältävät parafenyleenidiamiinia. Nykyään tätä yhdistettä pyritäänkin välttämään hiusten värjäyksessä, kertoo Petäys.

Next article