Etusivu » Kauneudenhoito » Mietityttääkö hiustenvärjäys? – Luonnolliset kasvivärit sopivat kaikille
hiustenhoito

Mietityttääkö hiustenvärjäys? – Luonnolliset kasvivärit sopivat kaikille

Kasvivärejä voi käyttää, vaikka on allergisoitunut hiusvärien väripigmenteille. Kuva: Getty Images

– Hius on kuin kukka, jonka ”mullan” eli päänahan ravitseminen on tärkeää, jotta hiukset kukoistaisivat, vertaa 10 vuotta ekokampaajana työskennellyt Minna Pernu.

Työssään hän näkee paljon allergisoitumista kemikaaleille, joita päähän ja hiuksiin joutuu yhä enemmän: värejä, vaahtoja, vahaa, puuteria.

Kesto- ja kevytväreissä oleva väriainepigmenttiaine PPD (parafenolinidiamini) on voimakkaasti allergisoiva kemikaali. Sen pitoisuutta tuotteissa säädellään ja värjäyksessä suositellaan vähintään kuuden viikon väliä. Jos allergisoituu hiusvärille, ei voi enää käyttää mitään kesto- tai kevytväriä. Oireena voivat olla pään alueen kutiseva ihottuma, punoitus sekä turvotus. Myös silmäoireet ovat mahdollisia.

Kasvivärejä voi käyttää, vaikka on allergisoitunut hiusvärien väripigmenteille.

Monet kampaajat ovat joutuneet vaihtamaan alaa allergisoiduttuaan kemikaaleille. Pernu on pysynyt oireettomana 26 vuoden uransa aikana.

– Paljon on myös itsestä kiinni. On tärkeää suojata kätensä ja suosia ekotuoteita hiusten pesussa ja viimeistelyssä.

5 kysymystä kasviväreistä:

Mitä kasvivärit sisältävät ja miten kasvivärit valmistetaan?

Kasviväreihin ei lisätä mitään kemiallista eikä keinotekoista: säilöntäaineita, ammoniakkia eikä vetyperoksidia. Perusainesosa on hennapensaan lehdistä tehty väriaine, johon lisätään erilaisia yrttejä: nokkosta, katajaa, kehäkukkaa, akasia, kiinanruusua, rohtosarviapilaa.

Kasveista ja yrteistä valmistetaan jauhetta, mihin kampaamossa sekoitetaan nestettä – joko vettä tai esimerkiksi kahvia, teetä, etikkaa tai nokkosta värin saamiseksi. Kasvivärjäyksen lopputulos on aina yksilöllinen. Hennasta saadaan punaista ruskeaa sekä kullanvärisiä sävyjä ja indigo-kasvista mustaa.

Kuka on ekokampaaja?

Ekokampaaja on kasvivärjäyksen asiantuntija, joka on perehtynyt tavallista tarkemmin kaikkien kampaamotuotteiden sisältämiin ainesosiin. Ekokampaaja kiinnittää huomiota myös päänahan kuntoon ja hoitoon, jossa käytetään savea, merilevää ja eteerisiä öljyjä.

Onnistuuko hiusten vaalentaminen täysin luonnollisesti?

Hiusten vaalentaminen ei onnistu puhtaasti luonnonaineilla. Vaalennusaineen vetyperoksidi ei kuitenkaan allergisoi.

Ovatko kasvivärit ekologinen vaihtoehto perinteisille hiusväreille?

Kasvivärit ovat ekologisia: hiuksista huuhdottaessa viemäriin ja vesistöön ei kulkeudu myrkyllisiä kemikaaleja.

Kestovärien sisältämä ammoniakki on kaasu, jonka haju kampaamoissa leijuu. Ammoniakki avaa hiusrakennetta eli vaurioittaa hiusta. Kasvivärit ovat hellävaraisempia.

Kenelle kasvivärit eivät sovi?

Mitään hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Siitä huolimatta varhaisnuoret, jopa lapset käyttävät synteettisiä värejä.

– Alle 16-vuotiaan ei tarvitse laittaa hiuksiinsa mitään kesto- ja kevytvärejä, toteaa Minna Pernu. Hän ihmettelee, miksi monet vanhemmat antavat lastensa värjätä hiuksiaan kovilla kemikaaleilla. Niille ehtii altistua myöhemminkin.

– Näen työssäni paljon parikymppisiä, jotka ovat allergisoituneet jo varhain, eivätkä voi enää koskaan käyttää normaaleja hiusvärejä ja meikkejä.

Alle 16-vuotiaita lukuunottamatta, kasvivärit sopivat niin synteettisisille kemikaaleille herkistyneille, kuin raskaana oleville tai imettäville äideille. Kasvivärjäys on hyvä vaihtoehto kaikille jotka tavoittelevat luonnollista lopputulosta.

Next article