Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » A-vitamiinin tärkein rooli on suojata ihoa
Vitamiinit

A-vitamiinin tärkein rooli on suojata ihoa

Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, joka suurina pitoisuuksina herkistää ihon UV-säteilylle. Kuva: Unsplash

A-vitamiini ja antioksidantit ovat ihon terveyden kannalta erityisen tärkeitä. Niiden puutos aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Ihon terveyden kannalta tärkein A-vitamiinin muoto on retinyylipalmitaatti, joka antaa iholle tehokkaan suojan auringon haitallista säteilyä vastaan.

Vitamiiniasiantuntija Minna Heikkilä kertoo, että A-vitamiini varastoituu maksaan, josta osa siitä kulkeutuu elimistön mukana suojaamaan ihoa haitallisilta ympäristötekijöiltä. A-vitamiinin kulkeutuminen iholle asti kestää jopa seitsemän päivää.

– Myös antioksidanttien, kuten ravinnosta saatavan C-vitamiinin pitäisi kulkeutua iholle rakentamaan suojaa. Koska esimerkiksi kasvot ovat jatkuvasti alttiina ihoa vanhentavalle UV-säteilylle, saasteet pääsevät kuitenkin pilkkomaan ihon suojaravinteita. Tällöin suoja ei riitä estämään ihon ikääntymisestä kertovien merkkien, kuten maksaläiskien ja ryppyjen muodostumista, kertoo Heikkilä.

Ihon hoidossa tarvitaan isoja A-vitamiinipitoisuuksia

Pelkästään ravinnosta saatavan A-vitamiinien määrä ei riitä ihon oman suojan ylläpitoon. Ongelmallista on Heikkilän mukaan kuitenkin se, että suuret pitoisuudet aiheuttavat iholle haittaa eli punoitusta, kuivumista ja näppyjä. Siksi monet kosmetiikkavalmistajat jättävät A-vitamiinin pois kasvojen hoitotuotteistaan.

Heikkilä näkee ihon vähittäisen siedättämisen A-vitamiinille keinona tehdä ihosta vähitellen vastaanottavaisempi.

– Esimerkiksi aikuisen auringon vaurioittamassa ihossa on krooninen A-vitamiinin puutos, jolloin ihon soluissa olevat reseptorit ovat ikään kuin nukkuvia. Tällöin iho reagoi yleensä jo pieneen määrään A-vitamiinia. Ihoa voitaisiin siedättää kestämään sitä paremmin aloittamalla ensin pienistä pitoisuuksista ja siirtymällä vähitellen suurempiin.

Lue myös: A-vitamiini + antioksidantit = terve ja hyvinvoiva iho

Retinyylipalmitaatti normalisoi ihosolujen toimintaa

Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, joka suurina pitoisuuksina herkistää ihon UV-säteilylle. Siksi sitä sisältäviä voiteita suositellaankin käytettäväksi vain yöllä. Sen sijaan retinyylipalmitaatti on sama A-vitamiinin suojaava muoto, joka kulkeutuu maksasta iholle.

– Tutkimusten mukaan se antaa iholle luonnostaan noin 20 suojakertoimen UV-säteilyä vastaan, siksi sitä sisältäviä voiteita suositellaan käytettäviksi päivittäin. Toimiakseen tehokkaasti retinyylipalmitaatti tarvitsee lisäksi vesi- ja rasvaliukoisia antioksidantteja, kuten suuret pitoisuudet C- ja E-vitamiinia sekä beetakaroteenia päivittäisen suojan muodostamiseen, sanoo Heikkilä.

– Säännöllisesti käytettyinä suuria pitoisuuksia sisältävät voiteet vahvistavat ihon rakennetta sisältä ulos päin pitkällä aikavälillä.

Next article