Etusivu » Allergia ja astma » Siedätyshoidolla eroon allergiasta
Katu- ja siitepöly

Siedätyshoidolla eroon allergiasta

siedätyshoito
siedätyshoito
Kuva: Getty Images

Jos allerginen nuha vaivaa asianmukaisesta hoidosta huolimatta, voi lääkäri määrätä potilaallensa siedätyshoidon. Sen on todettu auttavan peräti 90 prosenttia siitepölyallergikoista. Perinteistä pistosiedätyshoitoa on annettu jo yli sata vuotta ja kielenalustablettisiedätystäkin on käytetty jo lähes 30 vuotta.

Turun yliopiston kliinisen allergologian professori Johannes Savolainen sanoo, että jos asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta esimerkiksi allergisen nuhan oireet ovat hankalia ja heikentävät elämänlaatua, voi lääkäri ohjata potilaansa siedätyshoitoon.

– Siedätyshoidolla pyritään kasvattamaan elimistön sietokykyä allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan. Suomessa siedätyshoidossa käytetään timoiteita heinäallergikoilla ja koivua lehtipuuallergikoilla. Hoito kestää yleensä kolme vuotta ja vaatii sitoutumista. Se kuitenkin kannattaa, sillä hoitotulokset ovat erittäin hyviä: peräti 90 prosenttia siitepölyallergikoista hyötyy hoidosta ja noin puolet pääsee kokonaan eroon allergialääkityksestä.

Helppoa ja tehokasta

Siitepölyallergiassa siedätyshoito aloitetaan siitepölykauden jälkeen. Siedätyshoito tehoaa lehtipuiden, heinien ja pujon aiheuttamiin allergisiin reaktioihin. Myös mehiläisen ja ampiaisen pistoksen aiheuttamaa allergista reaktiota voidaan lievittää siedättämällä.

– Kielenalushoidossa potilas ottaa tabletin kotonaan kerran päivässä kolmen vuoden ajan. Hoito on helppoa ja tehokasta, mutta vielä toistaiseksi verrattain kallista, Savolainen toteaa.

Lue myös: Pähkinäallergia vai koivuristiallergia?

Pistoshoito toteutetaan siedätyshoitoon perehtyneessä hoitopaikassa. Alkuun pistos käydään ottamassa 1-2 viikon ja myöhemmin kuuden viikon välein. Potilaan kustannukset jäävät poliklinikkamaksuun.

Savolaisen mukaan siedätys on Suomessa alikäytetty hoitomuoto. Sen aloittaa vuosittain noin 1000-2000 allergikkoa.

– Siedätyshoito voidaan aloittaa jo aivan pikkulapsille. Suositusten mukaan yli 5-vuotiaille, mutta lääkärin harkinnan mukaan jopa jo 2-vuotiaille. Siedätyshoidon antamisen yläikäraja on 65-vuotta, mutta ihmiset ovat nykyisin niin hyväkuntoisia, että siitäkin voidaan joustaa.

Next article