Skip to main content
Etusivu » Hengityselimet » Kevät tuntuu hengitysteissä
Katu- ja siitepöly

Kevät tuntuu hengitysteissä

Katupölyn määrän vähentämiseksi on paljon konkreettisia toimia, joita voi tehdä autonrenkaista reittivalintoihin. Kuva: Getty Images

Kirjoittaja Mervi Puolanne Hengitysliitton järjestöjohtaja.

Auringonpaiste lämmittää ja silmut puhkeavat puihin. Kevät on täällä! Elimistömme etulinjassa olevat hengitysteiden limakalvot tarvitaan taas taisteluun ulkoilman epäpuhtauksia ja taudinaiheuttajia vastaan. Sillä, minkä laatuista ilmaa hengitämme, on suuri merkitys. Ei ole elämää ilman hengittämistä. On tärkeää, että voimautamme jokaisen tekemään hengitysterveyttä edistäviä tekoja.

Katupölykausi nostaa pienhiukkasten määrän ulkoilmassa paikoin korkeaksi. Katupölyn määrän vähentämiseksi on paljon konkreettisia toimia, joita voi tehdä autonrenkaista reittivalintoihin. Päättäjät voivat mahdollistaa nopean katujen siivouksen kaupunkialueilla, jos niin haluavat.

Katupölyn jälkeen on vuorossa yhä pidemmäksi käyvä siitepölykausi. Ei välttämättä ole huono idea suojata itseänsä korona-ajan kasvomaskeilla ajoittain jatkossakin.

Palvelus hengitysterveydelle

Sitra totesi tuoreessa, tulevaisuutta ennakoivassa Heikot signaalit 2022 -raportissaan ilmastokriisin, sääolojen ääri-ilmiöiden ja luontokadon olevan jo nykyisyyttä. Me olemme nostaneet näitä teemoja esille hengitysterveyden näkökulmasta Sitä on nyt ilmassa -ohjelmassa vuodesta 2019 lähtien. Vaikka ihmiskunta on ylittänyt kriittisen pisteen, jossa luonto ja ympäristömme muuttuu peruuttamattomasti, on edelleen paljon asioita, joihin voi vaikuttaa sekä terveyden että rakennetun ympäristön osalta.

Mitä herkempiä olemme, sitä enemmän reagoimme keinotekoisiin tuoksuihin ja hajusteisiin eli ympäristömme lisättyyn tuoksukuormaan. Tuoksukuormasta muistuttamiseen on saatavilla Hengitysliiton #tuoksutON-materiaalia, joissa pyydetään harkitsemaan käytön määrää.

Paras palvelus itselle on muistaa pitää huolta omasta luontosuhteestaan. Kaikesta huolimatta liikkua luonnossa, laittaa kädet multaan ja altistaa itsensä luonnon hyville mikrobeille. Vastustuskykymme kiittää siitä pitkään.

Vinkkejä arkeen löytyy hengitysliitto.fi -sivustolta. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotakin.

Next article