Etusivu » Allergia ja astma » Voihan astma! – Ketä vain pelottaisi, jos tuntuu, ettei henki kulje
Astma

Voihan astma! – Ketä vain pelottaisi, jos tuntuu, ettei henki kulje

Myös kesällä siitepöly ja katupöly rasittavat astmaatikkoja. Kuva: Getty Images

Niki Malmros

viestintä- ja kumppanuuspäällikkö, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Astma on ollut vahvasti esillä myös koronapandemian aikaan, sillä viime keväänä huonossa hoitotasapainossa oleva astma nostettiin perussairauksissa riskiryhmäläisten joukkoon.

Olipa astma millä tasolla tahansa, se on useimmiten elinikäinen sairaus, joka kulkee mukana mitä ikinä tekeekin. Siksi astma voi välillä myös pelottaa. Se muistuttaa olemassaolostaan, kun rehkii liikaa tai kun jättää tyystin tekemättä mitään.

Parhaiten astman pitää kurissa lääkityksen lisäksi liikkumalla säännöllisesti eli pikkuinenkin kävelylenkki puistoon tai metsään auttaa vahvistamaan keuhkoja. Astma ei siis suinkaan ole este liikkumiselle, vaikka niin välillä oletetaan.

Jokainen astmaatikko tarvitsee tukea ja ymmärrystä, se helpottaa oireiden kanssa elämistä.

Liikunta on astman hoidossa suoranaista lääkettä, eikä edes maksa mitään, jos pyörähtää päivittäin esimerkiksi oman asuinalueen lähitienoot läpi. Astman tyypillisiä oireita ovat muun muassa aamuyöllä herättävä yskä, yskänauru tai -itku, hengityksen vinkuna tai alentunut rasituksen sieto. Oireet voivat tuntua pelottavilta. Hyvä perussääntö on se, että vain otettu lääke auttaa.

Älä jää yksin

Astman kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Astmaatikkoja on Suomessa reilut puoli miljoonaa henkilöä. Jokaisen tarina on yksilöllinen ja toisen hyväksi kokema tapa voi auttaa myös omassa arjessa.

Lasten astma on maassamme yksi lasten yleisimmistä pitkäaikaissairauksista, jota sairastaa noin 5–7 % lapsista. Oireiden vaikeusaste vaihtelee. Suurimmalla osalla on myös jokin allergia, jolloin puhutaan allergisesta astmasta. Pienten lasten astman diagnosointi on vaikeampaa kuin kouluikäisellä ja astmaselvittelyt pohjautuvatkin pitkälti vanhempien havaintoihin oireista.

Lasten astman hoidossa on keskeistä astman rauhoittaminen lääkityksellä ja mahdollisuuksien mukaan välttää oireita pahentavia tekijöitä, kuitenkaan liikuntaa unohtamatta. Lasta kannattaa rohkaista liikkumaan. Jokainen astmaatikko tarvitsee tukea ja ymmärrystä, se helpottaa oireiden kanssa elämistä. Astmalapsen koulu tai päiväkoti tarvitsee toisin sanoen saumattoman yhteistyön lasten vanhempien kanssa, joten astmasta kannattaa puhua rohkeasti. Sen kanssa ei pidä jäädä yksin!

Kesä on alkanut – ja tuonut mukanaan siitepölyn ja katupölyn, jotka ovat omiaan rasittamaan astmaatikkoja. Lääkityksen ajanmukaisuus on hyvä tarkistaa nyt.

Next article