Etusivu » Allergia ja astma » Siitepölyallergiakausi on yhä täällä
Allergiat

Siitepölyallergiakausi on yhä täällä

siitepöly
siitepöly
Suomessa eniten siitepölyoireita aiheuttaa koivu. Kuva: Getty Images

Jari Suvilehto

erikoislääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutaudit ja allergologia, Mehiläinen

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta aloittaa siitepölykauden maalis-huhtikuussa. Sen jälkeen kukkii Suomessa eniten siitepölyoireita aiheuttava koivu. Jos oireet toistuvat joka vuosi, hoito kannattaa aloittaa jo pari viikkoa ennen pahinta kukinta-aikaa.

Siitepölyallergiakausi katsotaan alkaneeksi, kun Etelä-Suomessa todetaan ensimmäiset mitattavat pitoisuudet lehtipuiden siitepölyä.

Tyypillisiä siitepölyallergian aiheuttajia ovat Suomessa keväällä kukkivat lehtipuut, kuten pähkinäpensas, leppä ja koivu. Kesällä kukkivat heinät ja harvinaisempana loppukesästä kukkiva pujo. Siitepölykauden aikana osa lehtipuuallergisista saa lisäksi oireita myös tietyistä ruoka-aineista, kuten esimerkiksi omenasta tai raaoista kotimaisista juureksista.

Siitepölyallergiaa hoidetaan lääkityksellä, joka riippuu oireiden vaikeudesta.

Siitepölyallergian tavallisimpia oireita ovat allerginen nuha, eli nenän vuotaminen ja kutina nenässä tai kurkussa. Allerginen silmän sidekalvontulehdus, jossa silmät punoittavat, vuotavat ja kutisevat on myös hyvin yleinen oire. Aivastelu monta kertaa peräkkäin on tavallista, samoin nenän tukkoisuus, johon joskus liittyy myös painava tunne poskipäissä.

– Astmaoireisiin taipuvaisilla siitepölyallergia saattaa huonontaa astman tasapainoa ja aiheuttaa yskää ja hengenahdistusta rasituksessa, Mehiläisessä työskentelevä korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä allergologian erikoislääkäri Jari Suvilehto kertoo.

Oireenmukaista hoitoa

Siitepölyallergiaa hoidetaan lääkityksellä, joka riippuu oireiden vaikeudesta. Lievissä oireissa lääkityksenä käytetään nopeasti vaikuttavia ja reseptivapaita antihistamiineja. Jatkuvat tai voimakkaammat oireet vaativat vahvemman lääkityksen, kuten nenään suihkutettavan paikallisen kortisonisuihkeen tai antihistamiinin ja kortisonin yhdistelmävalmisteen.

– Vaikeissa oireissa voidaan tarvittaessa yhdistää nenän paikallislääkitys suun kautta otettavaan lääkkeeseen sekä silmiin tiputettaviin allergialääkkeisiin, Suvilehto jatkaa.

Kolme vuotta kestävällä, suun kautta tai pistoksina annettavalla siedätyshoidolla voidaan vähentää allergiaoireiden määrää noin 30–40 prosenttia.

– Siedätyshoidosta hyötyvät ne yli 5-vuotiaat potilaat, joiden oireet ovat maksimaalisesta lääkityksestä huolimatta erittäin hankalia ja erityisesti, jos heillä esiintyy astmaoireilua. Siedätyksen aloittaa aina allergisten sairauksien hoitoon perehtynyt lääkäri, Suvilehto muistuttaa.

Next article