oin joka kahdeksas suomalainen nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Tyypillisin rintasyöpäpotilas on 50-70-vuotias, vaihdevuodet ohittanut nainen.

Rintasyöpään sairastuneilla on keskimäärin erittäin hyvä ennuste. Lähes 90 prosenttia kaikista rintasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Harva kuitenkaan tietää, että joka viidennellä rintasyöpä uusiutuu ja että noin 300 vuosittain todetusta rintasyövästä on jo löydettäessä levinnyt eli lähettänyt kaukoetäpesäkkeitä muualle elimistöön.

- Jos rintasyöpä on löydettäessä lähettänyt etäpesäkkeitä esimerkiksi luustoon tai sisäelimiin, pysyvästi parantavaa hoitoa ei ole, HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson toteaa.

Yksilöllistä hoitoa

Syövän hoito räätälöidään aina yksilöllisesti potilaan ja rintasyövän ominaisuuksien mukaan. Levinneen, HER-2-positiivisen rintasyövän hoidon perusta on täsmälääke, joka tehoaa hyvin, etenkin jos se yhdistetään solunsalpaajalääkitykseen.

Levinneen hormonireseptoripositiivisen rintasyövän hoidossa voidaan käyttää hormonihoitoa, jolla estetään estrogeenin kasvuvaikutus syöpäsoluihin.

- Myös hormonihoidoilla saadaan hyviä hoitotuloksia  ja niillä on vähemmän haittavaikutuksia kuin solunsalpaajahoidoilla. Solunsalpaajahoitoja voidaan käyttää, jos tauti etenee nopeasti tai hormonihoitojen aikana. Hormonihoitoja ja solunsalpaajahoitoja voidaan myös käyttää peräkkäin vuorotellen ja molemmista on saatavilla useita erityyppisiä valmisteita, Mattson kertoo.

Vuosia hyvää elämää

Levinneen, HER2-negatiivisen hormonireseptoripositiivisen rintasyövän hoitoon on tulossa uusia syöpäsolujen kasvua ja jakautumista kohdennetusti estäviä lääkkeitä, joita käytetään yhdessä hormonihoidon kanssa

Rintasyövän etäpesäkkeitä voidaan tarvittaessa hoitaa myös paikallishoidoilla eli leikkauksella tai sädehoidolla.

- Kun sairaus on edennyt siihen pisteeseen, että syöpäspesifejä lääkehoitoja ei ole enää mahdollista jatkaa, hoito jatkuu oireenmukaisena. Hyvä sairaudesta ja hoidoista aiheutuvien oireiden hoito on keskeinen osa hoitoa sairauden kaikissa vaiheissa. 25-vuotisen urani aikana olen nähnyt, kuinka yhä suurempi  osa potilaista pystyy hoitojen kehittymisen seurauksena elämään levinneenkin rintasyövän kanssa varsin pitkään hyvää elämää.

ertainen ymmärtää puolesta sanasta

Suomen Rintasyöpäyhdistyksen puheenjohtaja Anu Niemi kertoo, että levinnyttä rintasyöpää sairastaville on Helsingissä ja pian myös Tampereella omat vertaistukiryhmänsä.

- Jos ei sairasta parantumatonta tautimuotoa, voi olla vaikea ymmärtää, millaista tuskaa ja tunnetta toinen mielessään kokee. Siksi meillä on omat vertaistukiryhmänsä paikallista ja levinnyttä rintasyöpää sairastaville, Anu Niemi kertoo.

Joka kolmas viikko kokoontuvassa ryhmässä ohjaajina toimivat vertaiset, levinnyttä rintasyöpää sairastavat naiset.

- Moni sairastunut pitää kotona ja läheistensä läsnäollessa syvimmät tunteensa ja pelkonsa piilossa, koska ei halua osakseen sääliä tai aiheuttaa läheisilleen enempää murhetta. Vertaistukiryhmässä suojamuureja ei ole, koska kaikki ovat samassa tilanteessa. Ryhmässä voi olla täysin rehellinen ja näyttää tunteensa avoimesti.

Tällä hetkellä levinnyttä rintasyöpää sairastavien vertaistukirinkiin kuuluu noin 30 henkilöä. Anu Niemi kertoo, että ryhmän keskuudessa viljellään osin mustaakin huumoria, keskustellaan hoidoista ja omista hoitokokemuksista, henkisestä jaksamisesta ja läheisten tukemisesta. Ryhmäläiset voivat tarvittaessa keskustella myös psykoterapeutin kanssa.

- Tarkemmat tiedot kokoontumisajoista ja paikoista löytyvät nettisivuiltamme, Niemi vinkkaa.

Lisätietoja: www.europadonna.fi