Etusivu » Näkö ja kuulo » Harmaakaihi voi edetä vaivihkaa
Kaihi

Harmaakaihi voi edetä vaivihkaa

harmaakaihi
harmaakaihi
Kuva: iStock

Kaihi on yksi yleisimmistä ikääntymiseen liittyvistä näköä heikentävistä sairauksista. Se tarkoittaa tilaa, jossa silmän mykiö on samentunut ja läpäisee valoa huonosti. Kaihin ainoa hoito on leikkaus.

Kaihileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinomykiö. Keinomykiö valitaan silmän mittausten ja potilaan tarpeiden perusteella. Keinomykiön avulla voidaan myös korjata silmän taittovirheitä ja vähentää riippuvuutta silmälaseista.

Yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella ja yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla on kaihimuutoksia. Kaihileikkauksia tehdään sekä julkisella että yksityisellä sektorilla keskimäärin 50 000 vuodessa. Väestön ikääntymisen myötä leikkausten määrä on tasaisessa kasvussa.

Tarkkaile näköä

Silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Kaisu Järvinen kertoo, että kaihin aiheuttamiin muutoksiin näkökyvyssä voi havahtua itse.

– Kaihin oireita ovat heikentynyt näöntarkkuus, hämäränäön heikentyminen, värinäön muutokset ja lisääntynyt häikäisy.

Päivittäisessä elämässä lukeminen, puhelimen ja tietokoneen näytön erottaminen sekä hämärässä liikkuminen voivat vaikeutua. Erityisesti autoilevilla vanhuksilla heikentynyt näkökyky ja lisääntynyt häikäisy altistavat vaaratilanteille.

Harmaakaihi kehittyy yleensä hitaasti eikä muutoksia näkökyvyssä aina huomaa itse. Ikääntyneillä on myös muita silmäsairauksia. Onkin suositeltavaa tarkistuttaa silmät säännöllisesti 1-3 vuoden välein silmälääkärillä kaihin sekä muiden mahdollisten silmäsairauksien toteamiseksi.

Nopea toimenpide

Kaihi todetaan usein silmälääkärin tarkistuksessa siinä vaiheessa, kun silmälasien vahvuuksia muuttamalla ei enää päästä aikaisempaan näöntarkkuuteen. Julkisen terveydenhuollon leikkauskriteerit ovat näöntarkkuus -0,5 paremmassa ja -0,3 huonommassa silmässä parhaalla mahdollisella lasikorjauksella. Tällöin näkökyky on jo selvästi heikentynyt.  Potilaat hyötyvät leikkaushoidosta jo aiemmassa vaiheessa.

Kaihin oireita ovat heikentynyt näöntarkkuus, hämäränäön heikentyminen, värinäön muutokset ja lisääntynyt häikäisy.

Kaisu Järvisen mukaan kaihi hoidetaan päiväkirurgisesti tehtävällä leikkauksella. Toimenpide on nopea ja kivuton.

– Potilas on leikkaussalissa noin puoli tuntia. Silmien operoiminen vie lääkäristä ja toimenpiteestä riippuen 5-10 minuuttia.

Järvisen mukaan potilas näkee heti leikkauksen jälkeen. Potilaalle määrätään tulehdusta ehkäisevä silmätippa, jota tiputetaan lääkärin ohjeen mukaisesti silmiin 2-4 viikon ajan.

– Silmälasien tarvetta leikkaus ei välttämättä poista. Niiden tarpeellisuus ja vahvuus arvioidaan aikaisintaan neljän viikon kuluttua leikkauksesta tehtävässä jälkitarkastuksessa.

Kaihileikkaus voidaan tehdä molempiin silmiin samalla kertaa. Jos potilaalla on liitännäissairauksia, kuten diabetes tai silmänpainetauti, tai muita riskitekijöitä, leikkaus suositellaan tehtäväksi yksi silmä kerrallaan.

– Kaihileikkausten hoitotulokset ovat yleensä erinomaisia. Ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitämisessä näöllä on merkittävä rooli. Siksi leikkaukseen olisikin hyvä hakeutua mieluummin enemmin kuin myöhemmin, Järvinen päättää. 

Next article