Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Ikä lisää silmäsairauksien riskiä
Ikänäkö

Ikä lisää silmäsairauksien riskiä

Mykiö
Mykiö
Kuva: Getty Images

Vuosien karttuessa ihmisen solutuotanto hidastuu, mikä näkyy myös silmissä. Mykiön eli linssin joustavuus vähenee ja tarkennuskyky heikkenee, silmien kuivuus yleistyy ja alttius sairauksiin lisääntyy. Säännölliset silmätarkastukset auttavat ylläpitämään näkökykyä ja omatoimista arkea.

Muutokset näkökyvyssä liittyvät normaaliin ikääntymiseen, mutta ikä lisää myös silmäsairauksien riskiä.

– Aikuiseksi kasvanut mykiö ei jaksa enää tarkentaa kauas ja lähelle niin kuin nuorena. Keskimäärin 43 vuoden iässä mykiön joustavuus on vähentynyt niin paljon, että lähietäisyyksien tarkentamisen tueksi tarvitaan lukulasit, optometristi Pekka Palmu kertoo.

– Usein ikä tuo mukanaan myös kaihin eli silmän linssin samentumisen, jolloin valo ei pääse verkkokalvolle ja näkökyky heikkenee. Lähes kaikki silmäsairaudet ovat ikäsidonnaisia, joten viimeistään 45 vuoden iässä olisi syytä tutkituttaa silmät optometristillä, erityisesi jos suvussa on glaukoomaa, jota ennen kutsuttiin silmänpainetaudiksi, Palmu jatkaa.

Muutokset näössä voivat johtua myös kuivasilmäisyydestä.

– Noin puolet suomalaisista kärsii kuivista silmistä, joiden oireilua ikä lisää. Sarveiskalvon kuiva pinta heikentää optiikkaa, aiheuttaa hiekkaisuuden tunnetta, pistävää kipua ja huonontaa kyynelnesteen laatua. Toisinaan heikentynyt näkökyky saadaan kuntoon hoitamalla silmien kuivuus, eikä muita toimenpiteitä tarvita, Palmu kertoo.

– Useimmiten kuivasilmäisyyden taustalla on luomen reunassa olevien rauhasten tiehyiden tukkiutuminen, jolloin kyynelnestettä hoitavaa rasvaa ei pääse silmään.

Elimistö kompensoi tilannetta tuottamalla enemmän kyynelnestettä, joka ei kuitenkaan pysy silmän pinnalla vaan valuu poskille, Palmu kuvailee.

Kuivasilmätutkimus auttaa löytämään yksilöllisiin oireisiin oikean hoidon.

– Kuiviin silmiin perehtynyt optometristi osaa arvioida kyynelnesteen laatua, jonka perusteella hoidoksi voidaan valita tippoja, geeliä, lämpöhauteita, omega 3 ja 7 -ravintolisä tai yksinkertaisesti veden juonnin lisääminen, Palmu listaa.

Elämäntyyli määrittää linssityypin

Tutkimusten mukaan ihminen odottelee keskimäärin vuoden silmätarkastukseen hakeutumista näön heikkenemisen havaitsemisen jälkeen.

– Heikentynyt näkökyky lisää tapaturmariskiä ja hankaloittaa arkea. Liikenteessä näköongelmat aiheuttavat vaaratilanteita ihmisen itsensä lisäksi myös muille, optometristi muistuttaa ja kannustaa nopeaan reagointiin.

Näköä korjaavien linssien valinnassa kannattaa pohtia oman elämän aktiviteetteja mahdollisimman laajasti.

– Työ, harrastukset, elämäntyyli ja ikä tekevät näkemisen tarpeista yksilöllisiä. Mitä paremmin optometristi tuntee asiakkaansa elämäntyylin, sitä sopivammat linssit löydetään, Palmu tietää.

Kauas hyvin näkevä pärjää lukulaseilla, moniteholinssit auttavat näkemään kaikille katseluetäisyyksille, syväterävälinssi puolestaan on erityistä tarkkuutta vaativan työn kaveri.

– Niin kutsutut tiimarilasit voivat olla samaa paria oleville silmille lukulaseiksi riittävän hyvät. Ongelmallista on vain, että tämä käyttäjäryhmä ei ehkä koskaan tutkituta silmiään, jolloin silmäsairaus saattaa päästä etenemään huomaamatta, Palmu toteaa.

Next article