Etusivu » Hyvinvointi » Vegaaniruokavalioon liittyy paljon vääriä uskomuksia – “Kyse on mielikuvista ja tiedon puutteesta”
Erityisruokavaliot

Vegaaniruokavalioon liittyy paljon vääriä uskomuksia – ”Kyse on mielikuvista ja tiedon puutteesta”

vegaani-ruokavalio
vegaani-ruokavalio
Kuva: Getty Images

Lotta Pelkonen

laillistettu ravitsemusterapeutti, HUS Raasepori
ravitsemusvastaava, Vegaaniliitto

Vegaanit syövät vain kasviksia ja ituja, vegaanisen ruoan valmistaminen on hankalaa ja itse ruokavalio liian yksipuolinen.

– Ei pidä paikkaansa, sanoo HUS Raaseporin sairaalassa työskentelevä laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen, joka on itsekin vegaani. Ohessa hänen vastauksensa vegaaniruokavalioon monesti liitettyihin harhaluuloihin ja myytteihin.

1. Vegaaninen ruokavalio on yksipuolinen ja hankala

Tarua. Kyse on mielikuvista ja tiedon puutteesta. Sekasyöjän korvaan vegaaninen ruokavalio voi kuulostaa hankalalta, koska se vaatii hieman perehtymistä ja tutustumista lihan, kanan, kalan ja muiden eläinperäisten tuotteiden korvaamiseen. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan ole vaikeaa, sillä lähes kaikista raaka-aineista on nykyisin olemassa vegaaninen vaihtoehto.

2. Vegaanit saavat ruoasta liian vähän proteiinia

Totta ja tarua. Tutkimusten mukaan oikein koostettu ja omaan kulutukseen suhteutettu vegaaniruokavalio sisältää riittävästi proteiinia. Suomalaisessa keskivertoruokailussa proteiinia saadaan sen sijaan liikaa, mikä liittynee ainakin osittain viime vuosien proteiinibuumiin.

3. Runsas papujen ja palkokasvien syönti aiheuttaa vegaaneille vatsavaivoja

Totta ja Tarua. Kaikkeen tottuu – myös palkokasveihin. On totta, että jos palkokasveja lisätään äkkiseltään ruokavalioon paljon, ne voivat lisätä kaasunmuodostusta. Suolisto kuitenkin tottuu niihin yleensä muutamassa viikossa. Säilötyt pavut ovat vatsaystävällisempiä kuin itse liotetut. Tofukin on hyvä proteiinilähde, eikä se useimmille aiheuta vatsavaivoja.

4. Vegaaninen ruokavalio ei ole riittävän ravitseva ja terveellinen

Tarua. Päinvastoin – oikein koostettuna se on hyvinkin ravitseva ja terveellinen. Nykyisin vegaaninen ruokavalio löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista, jossa sen sanotaan sopivan hyvin eri ikäryhmille ja myös pienille lapsille.

5. Vegaanit syövät pelkkiä ituja ja salaattia

Tarua. Näinhän sitä luullaan, vaikka totuus on, että vegaanit voivat syödä aivan samoja kotiruokia kuin kaikki muutkin, mutta vegaanisesti valmistettuina. Nakkikastike, makaronilaatikko ja monet muut suomalaisille tutut kotiruoat on hyvin helppo valmistaa vegaanisista raaka-aineista.

6. Miehet, jotka urheilevat paljon tai tekevät fyysistä työtä, eivät saa vegaaniruokavaliosta riittävästi energiaa

Tarua. Vaikka vegaaniruoka on aavistuksen sekasyöjien ruokaa kevyempää, sillä pärjäävät mainiosti myös raavaat miehet ja jopa monet huippu-urheilijat. Kasvispitoista vegaaniruokaa pitää muistaa syödä reilusti ja hieman tavallista sekaruokaa enemmän, jotta maha varmasti täyttyy ja energiaa saadaan riittävästi.

7. Vegaanit ovat yleensä ulkoisesti hyvin hoikkia ja riutuneita

Tarua. Vegaaneja ei erota ulkoisesti sekasyöjistä ja myös vegaaneissa on ylipainoisia ihmisiä. Osa vegaaneista noudattaa ruokavaliota esimerkiksi ilmastosyistä, eivätkä he välttämättä ole kiinnostuneita ruokansa sisällöstä tai terveellisyydestä. Tässäkään kohtaa yleistäminen ei siis toimi.

Next article