Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » 5 faktaa vastuullisesti pyydetyistä merenelävistä
Sponsoroitu

1 ”Mahtavat merenelävät” ovat täynnä ravinteita

Merenelävät ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, rautaa, A- ja B12-vitamiineja sekä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat kaikki välttämättömiä ihmisten terveydelle. Rasvaiset kalat, kuten lohi ja silli, sisältävät suhteessa enemmän välttämättömiä ravintoaineita kuin pähkinät, jyvät, liha, lehtivihannekset tai siemenet. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että kehomme hyödyntää kalasta tai äyriäisistä saadut tärkeät ravintoaineet paremmin kuin kasviksista ja ravintolisistä saatavat ravinteet.

2 Villit merenelävät ovat ympäristö-ystävällinen vaihtoehto

Kalastuksen ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin maalla tapahtuvan karjankasvatuksen, koska siinä käytetään hyvin vähän maata tai makeaa vettä eikä se vaadi rehua tai lannoitteita. Luonnonvaraisten merenelävien syöminen tuottaa alle kymmenesosan punaiseen lihaan liittyvästä hiilidioksidimäärästä. Merenelävien hiilijalanjälki on myös pienempi kuin juuston tai kanan. Joidenkin kalojen, kuten esimerkiksi sillin, silakan ja kilohailin hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin riisin ja maissin, ja ne ovat myös ravitsevimpia kalojamme.

3 Meren herkkuja on olemassa tuhansia

Luonnonvaraisia mereneläviä on yli 2 200 lajia ja viljeltyjäkin 600, mutta useimmat meistä syövät säännöllisesti vain hyvin harvoja kaloja. Suomessa 8 suosituinta kalalajia muodostaa yli 70 % kaikesta merenelävien kulutuksesta.

4 Kalastamalla kestävästi saamme enemmän saalista

Huolehtimalla meristämme ja kalastamalla vain sen verran kuin ne pystyvät tarjoamaan voimme itse asiassa saada enemmän saalista. Liikakalastuksen lopettaminen voisi kasvattaa maailmanlaajuista kala- ja äyriäistuotantoa jopa 16 miljoonalla tonnilla. Tämä riittäisi tyydyttämään 72 miljoonan ihmisen vuotuisen proteiinitarpeen.

5 Syömällä vain kestävästi pyydettyjä mereneläviä autat varmistamaan, että myös lapsesi ja lapsenlapsesi saavat nauttia kalasta

Ostamalla mereneläviä, joista löytyy MSC:n sininen kalamerkki, tuet vastuullisia kalastajia, jotka auttavat varmistamaan, että meret ovat täynnä elämää ja herkullisia mereneläviä tarjolla myös tuleville sukupolville.

Haluatko tietää lisää vastuullisesta kalastamisesta?

Next article