Etusivu » Vatsa ja suolisto » Suolistosairauden ratkaisuksi avanne?
Avanne

Suolistosairauden ratkaisuksi avanne?

avanne-liikunta
avanne-liikunta
Avanne ei ole este harrastuksille. Liikunta muun muassa auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysistä kuntoa sairauden ja leikkauksen jälkeen. Kuva: Unsplash

Avanneleikkaukseen liittyy uskomuksia ja pelkoja, vaikka useimmiten avanne palauttaa potilaan elämänlaadun. Tays:n avannehoitaja Kaisa Helin kertoo avanneleikkaukseen liittyviä faktoja ja oikaisee fiktiot. 

Avanne haittaa työtä ja harrastuksia.

Fiktiota. Avanne ei ole este harrastuksille tai työlle. Useimmiten päinvastoin. Avanneleikkaus vapauttaa monesti suolistosairaudesta kärsineen potilaan elämää mittavasti rajoittaneesta vessarallista ja tuo elämänlaadun harrastuksineen takaisin. Liikunta auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysistä kuntoa sairauden ja leikkauksen jälkeen. Avannehoitajalle kannattaa kertoa avoimesti harrastuksista, jolloin potilaalle voidaan yhdessä löytää elämäntyyliin sopivat tarvikkeet.

Avanne vaikuttaa seksuaalisuuteen.

Fiktiota ja faktaa. Suolistosairaus ja sen seurauksena tehty leikkaus voivat vaikuttaa kehoon ja seksuaalitoimintoihin, mutta avanne ei estä sukupuolielämää. Avoimuus mahdollisista ongelmista avannehoitajalle, vertaistukihenkilölle tai läheisille auttaa selviämään haasteista.

Avanteen kanssa voi saunoa ja uida.

Faktaa. Suihkuttelu lämpimällä vedellä myös rauhoittaa avanteen seudun ihoa. Saunassa avannesidos tulisi suojata pyyhkeellä, jottei kuumentunut avannepussi pääse polttamaan suolen limakalvoa.

Avanne edellyttää muutoksia ruokavaliossa.

Osittain faktaa. Avanteen kanssa monipuolisen ja säännöllisen ruokavalion merkitys korostuvat. Jos ruokavalio on kuitenkin ollut terveellinen jo aikaisemmin, omalle vatsalle sopivia ravitsemustottumuksia ei yleensä juuri tarvitse muuttaa. Rauhallinen ruokailu ja hyvä pureskelu varmistavat, että suusta ei lähde liian isoa ruokapalaa eteenpäin, joka voisi aiheuttaa suolistossa tukosoireita.

Riittävä nesteiden juonti sekä kuitujen käyttö ruokavaliossa tasapainottavat suolen toimintaa sekä ennaltaehkäisevät ummetukselta. Ilmavaivoja voi puolestaan ehkäistä välttämällä suolistokaasuja muodostavia ruoka-aineita, kuten herneitä, paprikaa, kaalia, ruisleipää ja hiilihapollisia juomia.

Ohutsuoliavanteen kanssa tulee kiinnittää huomiota ruoassa olevan suolan määrään. Ohutsuolieritteen mukana poistuu paljon elektrolyyttejä, joten suolalisä ruokaan on suositeltavaa.

Avanne hankaloittaa matkustamista.

Fiktiota. Kun oikeat avannetarvikkeet löytyvät, avanteen kanssa voi hyvin matkustaa. Avannetarvikkeita kannattaa varata matkalle normaalia runsaammin mukaan, varsinkin lämpimään maahan matkustaessa.

Valmiiksi leikatut avannesidokset tulee pakata mukaan käsimatkatavaroihin, avannesakset puolestaan kuuluvat ruumaan. Avannehoitajaltasi saat matkapassin tullia varten.

Ihon kunto vaikuttaa avannesidoksen pysyvyyteen.

Faktaa. Avannesidoksen aukko tulee leikata juuri oikeankokoiseksi, eli sen kokoiseksi kuin avanne on. Sopivan kokoisella aukolla vähennetään ohivuotoja, eli ulosteen pääsemistä iholle, ja näin minimoidaan iho-ongelmien syntymistä. Rikkeytyneellä iholla sidokset pysyvät huonommin.

Liian tiukka aukko puolestaan saattaa huonontaa avanteen verenkiertoa. Avanteen ympäriltä kannattaa myös poistaa ihokarvat säännöllisesti. Ärtynyt iho tai avannesidosten heikko pysyvyys on aina syy ottaa yhteys omaan avannehoitajaan.

Next article