Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Teknologia helpottaa tyypin 1 diabetesta sairastavan elämää
Sponsoroitu

Teknologian kehittyminen ja sen myötä tulleet uudet älypumput ovat helpottaneet tyypin 1 diabeetikoiden arkea. Lisäksi uudet teknologiset ratkaisut ovat tuoneet apua myös terveydenhuollon ammattilaisille.

Teknologiset ratkaisut tuovat terveydenhuoltoon lisäarvoa

Datapohjaiset ratkaisut tehostavat terveydenhuollon resurssien allokointia ja mahdollistavat kokonaisvaltaisen hoidon sekä jokaisen diabeetikon yksilöllisten tarpeiden huomioimisen. Datan ja tekoälyn hyödyntäminen sekä etäyhteydet helpottavat ja oikea-aikaistavat lisäksiyhteydenpitoa hoitoon osallistuvien kesken.Kaiken keskiössä onaina diabeetikkoitse.

–Ilman nykyisiä teknologisia innovaatioita diabeetikot ja heidän läheisensä joutuvat tekemään huomattavasti enemmän hoitopäätöksiä päivittäin, sanoo Market Development Manager Diabetes Nordics, Kari Lahdenperä, Medtronic Finland Oy.

Uusi älykäs MiniMed™780G -insuliinipumppujärjestelmä ja sen SmartGuard™-teknologia säätelee insuliinin annostelua ja annostelee korjausannoksia itsenäisesti.

– Glukoosin sensorointi on jatkuvaa ja pumppu tarkistaa viiden minuutin välein algortimiin perustuen, tarvitaanko annosteluun muutosta pumpun toimesta. Tekniset kehitysaskeleet laitteissa, tarvikkeissa ja niiden materiaaleissa sekä palveluissa helpottavat diabeetikon arkea. Esimerkiksi Medtronic Extended -infuusiosetin käyttöaika on jopa seitsemän vuorokautta, Lahdenperä kertoo.

Diabeetikot ovat vastaanottaneet teknologian avukseen hyvin

Älykäs insuliinipumppu laskee ja annostelee insuliinia tarpeen mukaan vapauttaen diabeetikon aikaa muihin asioihin. Kun teknologia säätelee insuliinin annostusta itsenäisesti, voi potilas elää vapaampaa elämää. Parhaiten tästä kertovat itse diabeetikot.

Diabeteshoitajana työskentelevä Pinja Peltola on sairastanut ykköstyypin diabetesta 30 vuotta. Peltola sanoo älypumpun helpottaneen hänen arkeaan huomattavasti. Päivän ruokailuja ja tekemisiä ei tarvitse enää tietää niin tarkasti etukäteen. Älypumppu on myös vapauttanut murehtimasta verensokerien laskuja ja nousuja.

Peltola muistuttaa, että älypumpunkin kanssa kannattaa aterian hiilihydraatit syöttää kymmenisen minuuttia ennen kuin aloittaa syömään, jotta insuliini vaikuttaa oikea-aikaisesti.

– Jokainen kokee diabetekseen sairastumisen eri tavoin. Itse ajattelen, ja koitan vastaanotolleni tulevillekin sanoa, ettei diabetesta vastaan kannata kapinoida, vaan pyrkiä hyväksymään sen hoitaminen osaksi elämää.

Jo 3-vuotiaana diabetesdiagnoosin saanut Susanna Hujanen tietää, että diabeteksen hoito vaatii jokapäiväistä tarkkuutta ja varsinkin nuoruusvuodet ovat haastavia.

– Kehittyvien hoitomuotojen avulla omaa arkea voi kuitenkin muuttaa ja siten raivata aikaa muullekin, kuin jatkuvalle verensokereiden ja insuliinin mittaamiselle, Hujanen sanoo.

Insuliinipumppu ja etenkin sensoroivat pumput ovat tuoneet nuoren äidin arkeen paljon helpotusta. Hujasen mukaan laitteilla on ollut suurempi merkitys kuin hän alkuun uskoi.

– Kaikki on vaivattomampaa jo pistosten ihan konkreettisesti vähennyttyä. Ero on suuri myös henkisesti, kun vastuuta on voinut antaa yhä enemmän laitteelle.

– Olen MiniMed™780G -insuliinipumpun myötä voinut keskittyä elämään ja ulkoistaa diabeteksen hoidon kokonaisuudessaan pumpulle. Tämä on ollut hyvin vapauttavaa.

Hyvä tietää Medtronicin älyinsuliinipumpusta

• Seuraa insuliinitarvetta reaaliaikaisten glukoosiarvojen ja henkilökohtaisten trendien perusteella.
• Säätelee insuliiniannoksia tarkasti auttaen suojaamaan korkeilta ja matalilta arvoilta.
• Korjaa korkeita arvoja automaattisesti tuoden apua alakanttiin laskettuihin hiilihydraatteihin

MiniMed™ 780G – Ennakoi, säätelee ja korjaa insuliinitasosi kohdilleen

Next article