Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Matalan kynnyksen terveydenhuoltoa
Apteekki

Matalan kynnyksen terveydenhuoltoa

apteekki-farmaseutti
apteekki-farmaseutti
Apteekissa ammattilaiset ohjaavat turvalliseen lääkkeiden käyttöön. Kuva: Getty Images

Jokainen kohtaaminen apteekissa on potilaalle mahdollisuus keskustella omasta lääkehoidostansa. Apteekkien lääkehoidon ammattilaisten rooli terveyden edistäjinä korostuu tulevaisuudessa entisestään.

Apteekeissa on moniammatillista osaamista, jonka potentiaali tulisi valjastaa nykyistä paremmin terveydenhuollon hyötykäyttöön.

– Reseptien voimassaoloaikojen pidentyminen vuodesta kahteen korostaa entisestään farmaseuttien ja proviisorien roolia erityisesti pitkäaikaisen lääkehoidon onnistumisessa. Vanhukset ja pitkäaikaista lääkehoitoa tarvitsevat kohtaavat apteekkihenkilökuntaa useita kertoja vuodessa. Nämä kohtaamiset ovat arvokkaita mahdollisuuksia edistää terveyttä ja lääkehoidon toimivuutta, apteekkari Anne Kanerva Hirvensalon apteekista painottaa.

– Apteekissa asiointi on matalan kynnyksen terveydenhuoltoa, jossa lääkehoidon ammattilaiset ohjaavat turvalliseen lääkkeiden käyttöön ja farmaseuttinen henkilöstö opastaa itsehoitolääkkeiden asianmukaisessa käytössä. Näin vähennetään painetta julkisen terveydenhuollon puolella, Kanerva jatkaa.

Lue myös: Ikäihmiset mukaan digiaikaan

Apteekki on enemmän kuin lääkekauppa

Apteekkien rooli osana terveydenhuoltoa ei rajoitu ainoastaan lääkeneuvontaan.

– Apteekkien moniammatillisen henkilöstön tavoitteena on jokaisessa asiakaskohtaamisessa ennaltaehkäistä sairauksia ja edistää terveyttä. Liikkujan apteekki -konsepti ohjaa aktiivisempaan elämäntapaan ja apteekeissa tehtävällä savuttomuustyöllä voidaan ehkäistä kansantautien yleistymistä. Senioreille on kehitetty omat liikunta- ja ravitsemusneuvontapalvelut tuki- ja liikuntaelinsairauksia ehkäisemään, Kanerva kertoo.

– Monesti olen huomannut työssäni, että eläkkeelle siirtyvät ja työterveyden ulkopuolelle jäävät asiakkaat kaipaavat neuvoja lääkehoidossa ja elintapamuutoksissa, apteekkari lisää.

Neuvonnan lisäksi Kanervan apteekissa on sairaanhoitajan vastaanotto. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitajan vastaanotolla tehdään pieniä toimenpiteitä, kuten korvahuuhteluita, tikkien poistoja ja rokotuksia. Teemme myös luomien tarkastuksia sekä muistitestejä. Matalan kynnyksen toimipisteenä pystymme helpottamaan julkisen sektorin kuormitusta ja huomaamaan ajoissa lääkärin hoitoa vaativat sairaudet, Kanerva päättää.

Next article