Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Iäkkäiden turvallisuus tehostuu teknologian kehityksen myötä
Tulevaisuuden terveydenhoito

Iäkkäiden turvallisuus tehostuu teknologian kehityksen myötä

seniori-teknologia
seniori-teknologia
Kuva: Unsplash

Kun ikä lisääntyy, arjen turvallisuuden merkitys kasvaa. Vanhukset kohtaavat turvallisuusriskejä niin koti- kuin palvelutaloasumisessa, siksi näiden turvallisuuteen tulee panostaa.

Kaatuminen on yleisin turvallisuutta heikentävä tekijä sekä kotona että ulkona. Kaatumista voidaan emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan ehkäistä monilla yksinkertaisillakin keinoilla. Heikentynyttä motoriikkaa voidaan vahvistaa tasapaino- ja lihaskunnon harjoituksilla. Lisäksi näkökyvystä ja -kuulosta huolehditaan varmistamalla tarpeenmukaiset apuvälineet ja hyvä valaistus niin kotona kuin ulkona. Nykyisin markkinoilla on myös lattiaan asennettavia kaatumisen ilmaisia, jotka välittävät tiedon vanhuksen kaatumisesta hoitohenkilökunnalle.

Vanhuksen ympäristö tehdään mahdollisimman vaarattomaksi liikkua poistamalla kulkuväyliltä tavarat ja kalusteet, jotka voivat vaikeuttaa poistumista hätätilanteessa. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa vaarantilanteet liittyvät kompastumiseen, sängystä putoamiseen ja liukastumiseen.

– Esimerkiksi sisällä mattojen alle laitetaan liukumista estävä alusta ja huolehditaan, että matto on riittävän matala rollaattorille sekä kompastumisen ehkäisemiseksi. Vuoteen on hyvä olla tukevarunkoinen, johon voi asentaa ylös nostettavat turvakaiteet estämään putoamista. Kylpyhuoneeseen asennetaan kaiteet niin wc-istuimen kuin suihkun lähelle. Suihkuun on hyvä asentaa myös tukeva, seinään kiinnitettävä istuin, luettelee Kivelä.

Tulipalot ovat toinen yleinen vanhuksien turvallisuusriski. Kodin palovaroittimien tulee sijaita oikeissa paikoissa ja niiden toimivuus on tarkastettava säännöllisesti. Tulipalon syttymisvaaraa ehkäistään paloturvallisilla kodin tekstiileillä ja esimerkiksi turvaliedellä, jolloin liesi sammuu automaattisesti, kun pannu nostetaan pois.

– Omaisten tai hoitajan on myös huolehdittava, että tulipalon sattuessa vanhuksen on mahdollista selviytyä ulos tai hälyttää apua ajoissa, muistuttaa Kivelä.

Teknologian kehitysvauhti on kovaa myös turvallisen asumisen kannalta. Turvaranneke ja –puhelin ovat jo melko yleiset turvalli-suuden tunnetta lisäävät avun hälytysvälineet.

– Kulunvalvontajärjestelmä turvaa muun muassa muistisairaiden liikkumista, kun nähdään vanhuksen poistuminen ajoissa. Jääkaapin oven avaamista seuraavalla laitteella varmistutaan vanhuksen ruokailusta ja sängyn viereen asetettava älymatto puolestaan hälyttää, jos henkilö ei nouse tietyn ajan kuluessa. Näin omainen tai hoitaja tietää mennä katsomaan, onko kaikki kunnossa, kertoo Kivelä.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article