Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Arkiteknologia auttaa kotona asuvaa
Terveysteknologia

Arkiteknologia auttaa kotona asuvaa

Arkiteknologia
Arkiteknologia
Kuva: Adobe Stock

Vanhustyön keskusliiton Kotiturva-hanke tarjoaa teknologisia ratkaisuja ikääntyneiden arkeen ja kotona asumisen turvallisuuteen.

Omassa kodissa asumista pyritään tukemaan mahdollisimman pitkään. Jotta asuminen olisi mukavaa ja turvallista, ikääntyvien tueksi on kehitetty apuvälineitä ja erilaista teknologiaa. Kotiturva-hankkeen kohderyhmiä ovat ikääntyvät ihmiset ja heidän lähipiirinsä. Yhteistyökumppaneita ovat kunnat, oppilaitokset, järjestöt, vapaaehtoiset sekä korjausneuvojat.

– Olemme koonneet niin sanottuun arkiteknologiasalkkuun edullisia tuotteita esimerkkeinä kotona asumista tukevasta teknologiasta ja apuvälineistä. Alueelliset korjausneuvojamme antavat yli 65-vuotiaille tarvittaessa neuvontaa asunnon muutostöihin liittyen, Kotiturva-hankkeen projektivastaava Kaisa Eskelinen kertoo.

Arkiteknologiasalkkuun kuuluu turvalaitteita ja apuvälineitä. Avaimen ja lukon apuvääntimet helpottavat oven ja lukon avaamista, ja sopivat yleisimpiin avainmalleihin. Esineiden paikannin auttaa löytämään kadonneita esineitä. Kuulokommunikaattori vahvistaa puhetta ja helpottaa näin kuulemista, jos kuulokojeen käyttö ei ole mahdollista. Liesihälytin tunnistaa vaarallisen korkean lämpötilan. Lyhytaika-ajastin puolestaan sammuttaa laitteesta virran tietyn ajan kuluessa, ja liiketunnistimella toimivaan muistuttimeen voi äänittää ohjeita, kuten viestin avainten mukaan ottamisesta. Myös yövalo toimii liiketunnistimella ja helpottaa pimeässä huoneessa liikkuvaa. Itsestään laskeutuva palovaroitin ja paristokotelolla varustettu palovaroitin helpottavat laitteen käyttöä.

– Paloturvallisuus on merkittävässä asemassa kotona asuville vanhuksille. Kun palovaroittimen paristot on helppo vaihtaa, se on varmemmin käytössä, Eskelinen toteaa.

Kotiturva-hanke kokoaa tietoa paikoista, joissa laitteisiin voi tutustua. Esimerkiksi Mikkelin kirjastossa ja Laurean teknologialainaamossa Vantaalla voi tutustua hyvinvointiteknologiaan.

– Meidän tärkein tehtävämme on tiedottaa laitteista kuntien kotihoidolle ja korjausneuvojille. Meillä on arkiteknologiasalkkuja messukäyttöön ja jokaisella neuvojalla oma esittelyreppu, Eskelinen sanoo.

Lue myös: Teknologia terveyden edistäjäksi

Teknologialla apua paikalle

Arkiteknologiasalkun tuotteiden ohella Kotiturva-hanke kokoaa tietoa myös muusta kotona asumista tukevasta teknologiasta. Tällaisia ovat muun muassa turvarannekkeet ja erilaiset hälyttimet, kuten kaatumishälytin, hälyttimet avun kutsumiseen ja ovihälyttimet. Joitain laitteita voi myös kytkeä toisiinsa. Turvapuhelimen avulla voi tehdä turvahälytyksen, joka menee turva-alan yritykseen, kotipalveluun tai omaisille. Turvapuhelimeen voi liittää myös etäpaikannuksen asiakkaan niin halutessa. Myös älypuhelimissa on senioreille sopivia malleja.

Langaton lääkekello muistuttaa lääkkeen ottamisesta oikeaan aikaan. Lääkärin määräämän lääkeannostuksen lääkekelloon tekee apteekki, omainen tai kotihoito.

Next article