Etusivu » Syöpä » Varhainen diagnoosi parantaa suolistosyöpään sairastuneen elämänlaatua
Seulontatutkimus

Varhainen diagnoosi parantaa suolistosyöpään sairastuneen elämänlaatua

suolistosyöpä
suolistosyöpä
Ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä löydetään. Kuva: Getty Images

Suolistosyöpä on Suomessa naisten ja miesten toiseksi yleisin syöpä. Siihen sairastuu yli 3 600 vuosittain, ja määrä on kasvussa. 

Suolistosyövän hoito, kuten leikkaus, säde- ja solunsalpaajahoito, jättää usein jälkensä suolistosyövän sairastaneen elämänlaatuun. Elämänlaatuun vaikuttavia haittoja ovat muun muassa haasteet suoliston toiminnan ja ravitsemuksen kanssa sekä solunsalpaajien aiheuttama neuropatia.

Usein haasteiden pysyvyyteen havahdutaan vuosia hoitojen jälkeen. Järjestöjen tarjoama tieto ja vertaistuki ovat iso apu näiden haasteiden kanssa pärjäämisessä. Vertaistuessa siirtyy kokemustietoa, jota ei ole kirjoitettu mihinkään. Lisäksi tieto, että ei ole yksin haasteiden kanssa eikä ainoa, jolla niitä on, voi helpottaa tilanteeseen sopeutumista. Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry on suolistosyöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä oma yhdistys, joka tarjoaa tietoa ja tukea.

Seulonnat varhaisen diagnoosin saamiseksi

Vuoden 2022 alussa käynnistyvä suolistosyövän seulonta mahdollistaa useamman syövän löytymisen varhaisessa vaiheessa, jolloin yleensä tarvitaan vähemmän rankkoja hoitoja. Tällöin myös syövän hoidosta seuraavat, elämänlaatuun vaikuttavat haasteet voivat jäädä vähäisemmiksi. Myös ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä löydetään.

Seulonta toimii vain, jos siihen osallistuu. Osallistuminen on helppoa. Postitse toimitettu testi tehdään itse kotona ja palautetaan. Testi tunnistaa ulosteesta silmälle näkymätöntä verta. Vastaus tuloksesta tulee kotiin kirjeessä. Jos näytteessä on verta, tehdään jatkotutkimuksena paksusuolen tähystys.

Testin osoittama veri ulosteessa viittaa vahvasti kasvaimeen. Suuri osa kasvaimista on tässä vaiheessa vielä hyvänlaatuisia. Ne voidaan poistaa tähystyksen aikana ja näin estää niiden kehittyminen syöväksi. Pieni osa löydöksistä on jo edennyt syöväksi, jolloin leikkaushoito on tarpeellinen.

Kirjoittaja Jenni Tamminen-Sirkiä on Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja.

Next article