Etusivu » Syöpä » Syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen löytyy erilaista tukea
Suolistosyöpä

Syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen löytyy erilaista tukea

Jenni Tamminen-Sirkiä

toiminnanjohtaja, Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry

Suolistosyöpä on yhteinen nimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on sekä naisten että miesten toiseksi yleisin syöpätauti Suomessa1.

Suomessa on yli 27 000 henkilöä, jolla on ollut tai on suolistosyöpä. Riski sairastua suolistosyöpään kasvaa iän myötä. Viime vuosien aikana suolistosyöpään on sairastunut eniten 65–79-vuotiaita2.

– Alle 50-vuotiaiden keskuudessa suolistosyöpää esiintyy selvästi vähemmän, mutta myös tässä ikäryhmässä suolistosyöpä on lisääntynyt, sanoo Jenni Tamminen-Sirkiä, Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja.

Suolistosyöpä on varhaisessa vaiheessa usein lähes oireeton. Myöhemmin oireita voivat olla erilaiset vatsan toimintahäiriöt, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.

– Sairastuneella voi esiintyä lisäksi ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua. Suolistosyövässä ja erityisesti peräsuolen syövässä ilmaantuu usein verta ulosteeseen, Tamminen-Sirkiä kertoo.

Suolistosyövän hoito on yksilöllistä ja vaihtelee taudin levinneisyyden mukaan. Hoitotulokset ovat sitä paremmat, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan.

Suomessa on käynnistetty suolistosyövän seulonnat, joihin kutsutaan miehiä ja naisia 60–69 vuoden ikäluokasta.

– Seulonnan avulla tauti voidaan todeta jo ennen oireiden ilmaantumista.

Sairauden mullistaman arjen pyörittäminen jää monesti läheisen vastuulle, jolloin omien tunteiden kohtaaminen lykkääntyy.

Tukea tarjolla sairastuneelle ja läheiselle

Monet syöpä- ja mielenterveysjärjestöt tarjoavat matalankynnyksen tukipalveluita, kuten keskusteluapua vertaistukiryhmissä ja suljetuissa Facebook-ryhmissä.

Tamminen-Sirkiä muistuttaa, että yleensä läheinen on silti sairastuneen ensisijaisin kannattelija.

Sairastuneen läheinen käy sairastuneen tavoin läpi psykologisen kriisin. Siksi myös läheiselle on erittäin tärkeää tarjota tukea.

– Sairauden mullistaman arjen pyörittäminen jää monesti läheisen vastuulle, jolloin omien tunteiden kohtaaminen lykkääntyy.

Auttamalla läheisiä tuetaan samalla potilasta ja ehkäistään käsittelemättömän psykologisen kriisin aiheuttamia haittoja.

Sairastuneen läheistä voi tukea auttamalla häntä tunnistamaan oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä asioita. Coloresin nettisivuilta voi esimerkiksi ladata sähköisen suolistosyöpäpotilaan läheisen oppaan tai Läheisten kortit.

– Läheisten kortit tarjoavat keinoja omien tunteiden ja ajatusten käsittelyyn, itsestä huolehtimiseen ja omien voimavarojen tunnistamiseen, Tamminen-Sirkiä sanoo.

Iso osa Läheisten korttien voimasta on syntynyt kokemustiedosta, jota on kerätty sairastuneen läheisiltä. Läheisten kortit on toteutettu yhteistyössä Merck Oy:n, PING Helsingin ja Hidasta elämää -sivuston päätoimittajan Sanna Wikströmin kanssa.

[1, 2]: Syöpärekisteri. Viitattu 27.1.2021. – FI-NONO-00008

Next article