Etusivu » Syöpä » Syöpää sairastaneet takaisin osaksi työelämää
Työkyvyttömyys

Syöpää sairastaneet takaisin osaksi työelämää

Kirjoittaja Emma Andersson toimii koordinaattorina Suomen Syöpäpotilaat ry:n työelämähankkeessa. Kuva: Anni Kääriä

Aina syöpä ei näy ulospäin. Kaikilta sairastuneilta eivät lähde hiukset, tule lisäkiloja tai muita kehon muutoksia. Mutta kuka huomaa hymyn puuttumisen kasvoilta, uupumisen, ahdistuksen ja pelot?

Vuonna 2015 syöpään sairastui Suomen Syöpärekisterin mukaan 33 000 suomalaista. Vaikka sairastumisluvut ovat nousseet, on myös syövästä selvinneitä yhä enemmän. Moni sairastuneista palaa hoitojen jälkeen työelämään joko täysin tai osittain työkykyisenä. Monet syöpää kroonisesti sairastavat käyvät myös töissä.

Paljon on niitä, jotka sinnittelevät pätkätöissä diagnoosin jälkeen, toimivat freelancereina tai yrittäjinä. On niitäkin, jotka on irtisanottu sairastumisen jälkeen, ja jotka miettivät miten sanoittaa työhaastattelussa syövän mentävä aukko ansioluettelossa.

Esimerkkejä toimivista ratkaisuista työpaikoilla on myös paljon. Työnkuvaa on voitu muuttaa, on hankittu sähköpöytä tai muuten huomioitu töihin palannut yksilöllisesti. Tarinoita on yhtä monta kuin on kertojaa, jokaisen polku on erilainen.

Jos syöpään sairastunut tietäisi paremmin mistä saada missäkin tilanteessa tukea ja apua, ei hän jäisi hoitojen loputtua niin yksin ajatustensa kanssa.

Aina paluu entiseen työnkuvaan entisenlaisena ei onnistu. Syöpään sairastuneella ei ole edessä pelkästään toipuminen fyysisistä hoidoista, vaan syöpäselviytyjä (engl. cancer survivor) kaipaa työyhteisönsä tukea, jotta työnteko sujuu mutkattomasti ja ihminen voi hyvin myös työpaikallaan.

Paluu töihin voi olla hankalaa, eikä monipuolista tukea välttämättä ole saatavilla syöpähoitojen päätyttyä. Hoitopolulla ei aina huomioida riittävästi työn merkitystä potilaalle ja työhön paluun haasteita kuntoutuksessa. Tietoa on tarjolla monessa paikassa, mutta kokonaiskuva jää usein hahmottumatta.

Lue myös: Eija-Riitta Korhola: Kiitollisuus kantoi läpi kivuliaan polun

Syöpään sairastuneen hoitopolku on usein pidempi kuin pelkkä intensiivinen hoitojakso sairaalassa. Ideaalitilanteessa palveluohjaus toimisi jo diagnoosivaiheessa ja potilas saisi automaattisesti tietoa eri palveluista ja kuntoutusmahdollisuuksista. Moni ei esimerkiksi tiedä Kelan ja Syöpäjärjestöjen sopeutumisvalmennuskursseista. Jos syöpään sairastunut tietäisi paremmin mistä saada missäkin tilanteessa tukea ja apua, ei hän jäisi hoitojen loputtua niin yksin ajatustensa kanssa.

Next article