Etusivu » Syöpä » Kuin omat hiukset?
Peruukit

Kuin omat hiukset?

Syöpää sairastava nainen katsoo peiliin ja pitelee aidon näköistä peruukkia
Syöpää sairastava nainen katsoo peiliin ja pitelee aidon näköistä peruukkia
Peruukki voi kohentaa elämänlaatua ja tuoda iloa syöpäpotilaan kuntoutumisprosessiin. Kuva: Getty Images

Syöpähoitojen seurauksena menetetyt hiukset ovat monelle kova pala, mutta silti peruukin hankinta saattaa tuntua arveluttavalta. Kaljusta ei kuitenkaan kannata kärsiä, sillä nykyajan luonnolliset peruukit näyttävät ja tuntuvat aidoilta.

Peruukki voi olla syöpäpotilaalle arvokas apuväline.

– Erityisesti naisille hiukset ovat valtavan tärkeät, ja niiden menettäminen jo muutenkin vaikeassa elämäntilanteessa voi lisätä ahdistusta. Ulkoisten tekijöiden merkitystä hyvinvoinnille ei tule väheksyä. Peruukki apuvälineenä voi parantaa elämänlaatua ja tuoda iloa kuntoutumisprosessin aikana, syöpäpotilaiden kanssa työskentelevä peruukkiasiantuntija Kaisa Raittila kertoo.

Nykyaikainen peruukki on luonnollinen ja istuva.

– Mielikuva paksusta ja keinotekoisesta peruukista on vanhanaikainen. Moni yllättyy huomatessaan, miten aidoilta peruukit nykyisin näyttävät ja tuntuvat, kun malli on oikea ja istuvuus hyvä, Raittila toteaa.

Peruukeissa on mistä valita

– Istuvuuden kannalta tärkeintä on, että pohja on oikean kokoinen ja peruukki asetetaan oikein päähän. Käsintehty pohja on konetyöpohjaa luonnollisempi valinta, ja yleensä paras vaihtoehto pitkäaikaiseen käyttöön tulevalle peruukille, sillä se on ohut ja miellyttävän tuntuinen.

– Peruukkeja valmistetaan kuituhiuksista, aidoista hiuksista ja näiden sekoituksesta. Future hair yhdistää aidon hiuksen ja kuidun parhaat puolet, jolloin lopputuloksena saadaan peruukki, jossa malli säilyttää aitoa hiusta paremmin muotonsa myös pesun jälkeen, Raittila kuvailee.

Peruukit kestävät hyvin hoidettuna käytössä puolesta vuodesta vuoteen.

– Tärkeää on hoitaa peruukkia oikein niille tarkoitetuilla shampoilla ja hoitosuihkeilla.

Hinta elämänlaatua kohentavasta apuvälineestä on inhimillinen.

– Koneella tehdyt peruukit maksavat noin 200–300 euroa, käsintehdyt noin 400–600 euroa. Aidot hiukset ovat kuitua arvokkaampia, ja niiden hinnat lähtevät noin 800 eurosta, Raittila kertoo.

Next article