Etusivu » Syöpä » Joka viidennellä naisella rintasyöpä uusiutuu
Rintasyöpä

Joka viidennellä naisella rintasyöpä uusiutuu

rintasyöpä
rintasyöpä
Kuva: Getty Images

Vaikka levinnyttä syöpää ei voida parantaa, kehittyneiden hoitojen ansiosta sen kanssa voi elää jopa useita vuosia hyvää elämää.

Noin joka kahdeksas suomalainen nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Tyypillisin rintasyöpäpotilas on 50-70-vuotias, vaihdevuodet ohittanut nainen.

Rintasyöpään sairastuneilla on keskimäärin erittäin hyvä ennuste. Lähes 90 % kaikista rintasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Harva kuitenkaan tietää, että joka viidennellä rintasyöpä uusiutuu ja että noin 300 vuosittain todetusta rintasyövästä on jo löydettäessä levinnyt eli lähettänyt kaukoetäpesäkkeitä muualle elimistöön.

Kokosimme infograafiin faktoja rintasyövästä – katso tiesitkö tätä rintasyövästä!

– Jos rintasyöpä on löydettäessä lähettänyt etäpesäkkeitä esimerkiksi luustoon tai sisäelimiin, pysyvästi parantavaa hoitoa ei ole, HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson toteaa.

Yksilöllistä hoitoa

Syövän hoito räätälöidään aina yksilöllisesti potilaan ja rintasyövän ominaisuuksien mukaan. Levinneen, HER-2-positiivisen rintasyövän hoidon perusta on täsmälääke, joka tehoaa hyvin, etenkin jos se yhdistetään solunsalpaajalääkitykseen.

Levinneen hormonireseptoripositiivisen rintasyövän hoidossa voidaan käyttää hormonihoitoa, jolla estetään estrogeenin kasvuvaikutus syöpäsoluihin.

– Myös hormonihoidoilla saadaan hyviä hoitotuloksia  ja niillä on vähemmän haittavaikutuksia kuin solunsalpaajahoidoilla. Solunsalpaajahoitoja voidaan käyttää, jos tauti etenee nopeasti tai hormonihoitojen aikana. Hormonihoitoja ja solunsalpaajahoitoja voidaan myös käyttää peräkkäin vuorotellen ja molemmista on saatavilla useita erityyppisiä valmisteita, Mattson kertoo.

Lue myös: Syövän hormonihoidoissa huomioitava myös luusto

Vuosia hyvää elämää

Levinneen, HER2-negatiivisen hormonireseptoripositiivisen rintasyövän hoitoon on tulossa uusia syöpäsolujen kasvua ja jakautumista kohdennetusti estäviä lääkkeitä, joita käytetään yhdessä hormonihoidon kanssa

Rintasyövän etäpesäkkeitä voidaan tarvittaessa hoitaa myös paikallishoidoilla eli leikkauksella tai sädehoidolla.

– Kun sairaus on edennyt siihen pisteeseen, että syöpäspesifejä lääkehoitoja ei ole enää mahdollista jatkaa, hoito jatkuu oireenmukaisena. Hyvä sairaudesta ja hoidoista aiheutuvien oireiden hoito on keskeinen osa hoitoa sairauden kaikissa vaiheissa. 25-vuotisen urani aikana olen nähnyt, kuinka yhä suurempi  osa potilaista pystyy hoitojen kehittymisen seurauksena elämään levinneenkin rintasyövän kanssa varsin pitkään hyvää elämää.

Next article